Hlavní obsah

Krajská města slaví sto let od založení první republiky

Právo, den, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava, Zlín

Slavit sto let od založení zaniklé Československé republiky se v sobotu odpoledne i přes deštivé počasí začalo v Ostravě. Průvodu se zúčastnily čtyři stovky lidí. Ve Zlíně si občané připomněli prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryk a podnikatele Tomáše Baťu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Imitátor Tomáše Garrigue Masaryka s lidmi v převleku legionářů před zlínskou radnicí.

Článek

Oslavy v Ostravě v 15 hodin zahájil historický průvod, který vyšel z Vítězné ulice přes Prokešovo náměstí až na centrální Masarykovo náměstí.

Lidé s trikolorami na oblečení přihlíželi a mávali procházejícím a projíždějícím hasičům, četníkům, prvorepublikovým automobilům i vojenské technice.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V Ostravě oslavy začaly historickým průvodem, který vyšel z Vítězné ulice na Masarykovo náměstí.

Na náměstí si lidé poslechli prvorepublikové písně včetně šlágrů ze stříbrného plátna, přijede také první prezident Masaryk tak, jako v roce 1924, když navštívil Ostravu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V Ostravě oslavy začaly historickým průvodem, který vyšel z Vítězné ulice na Masarykovo náměstí.

Oslavy se konaly také na Slezskoostravském hradě a v jeho podhradí. Lidé zde mohli navštívit i prvorepublikovou kavárnu, nemocnici, ale i ochutnat prvorepubliková jídla.

Slavilo se i ve Zlíně

Atmosféru první republiky zažili v sobotu obyvatelé města Zlína. Na náměstí mohli potkat Tomáše Garrigue Masaryka i podnikatele Tomáše Baťu, který ho v roce 1928 coby československého prezidenta slavnostně vítal.

Oba prvorepublikové politiky zahráli herci Městského divadla Zlín. U dobové akce nechyběli legionáři, sokolové, hasiči i krojovaní. Součástí zlínských oslav stého výročí vzniku Československa bylo kromě této akce také odhalení pamětní desky T.G.Masarykovi, která je umístěná na budově obchodního domu Zlaté jablko. Na stejném místě stával v minulosti dům, ve kterém Masaryk nocoval v době své předvolební kampaně do vídeňského parlamentu v roce 1907.

Reklama

Výběr článků

Načítám