Hlavní obsah

Kraj rozhodl. Poslední česká textilní průmyslovka končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední česká střední průmyslová škola textilní, která funguje v Liberci, jako samostatná škola zanikne. Záměr v úterý schválili radní Libereckého kraje, který je zřizovatelem školy. Návrh ale ještě musí posvětit krajští zastupitelé.

Foto: Michael Polák, Právo

Budova Střední průmyslové školy textilní v Liberci

Článek

Obory oděvnictví a textilnictví, které škola nabízí, mají zůstat zachovány. Zastřešovat je ale nově bude střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, do jejíhož názvu přibude i přívlastek textilní. Takto by stávající průmyslovka pro strojaře měla fungovat od 1. září příštího roku.

Textilní škola má jako samostatný subjekt zaniknout, aby uvolnila třídy pro technické lyceum. Vedení kraje totiž došlo k závěru, že nabídka všeobecných a všeobecných technických oborů je v Liberci nedostatečná.

Plno jen z 37 procent

„Máme jako kraj méně všeobecného vzdělání, než je průměr České republiky. Máme také dvě přeplněná gymnázia, přeplněnou školu strojní a elektrotechnickou, momentálně taky jednu přeplněnou stavební průmyslovku a pak máme střední průmyslovou školu textilní, jejíž naplněnost byla v letošním ročníku 37 procent,“ řekl k rozhodnutí krajských radních liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Poslední česká textilní průmyslovka je v ohrožení

Domácí

„To, že situaci řešíme, je výsledek jisté změny v uvažování rodičů. Společnost se někam posunuje,“ dodal Půta.

„Náš obor textilnictví je se strojními obory spjatý, ale nedokážu si představit, jak bude na strojní průmyslovce fungovat obor oděvnictví, a obávám se, že postupně zanikne,“ řekla po rozhodnutí krajských radních ředitelka textilní průmyslovky Jana Kočí.

Proti záměru kraje vznikla petice, pod niž se podepsalo přes 2300 lidí. Studenti a pedagogové textilní školy v úterý vypravili před budovu Krajského úřadu v Liberci improvizovaný smuteční průvod s rakví i transparenty. Definitivně by o osudu textilní průmyslovky měli rozhodnout krajští zastupitelé na zasedání 30. května.

Žáci mohou začít podávat odvolání proti nepřijetí na střední školu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám