Hlavní obsah

Kraj dočasně vyměnil vedení silničářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za odvolaného ředitele Krajské správy a údržby silnic (KSÚS) Středočeského kraje Jana Lichtnegera byl dočasně jmenován jeho náměstek Aleš Čermák a zastupitelé kraje ho v pondělí zmocnili k podepisování smluv.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN)

Článek

„Musíme zajistit řádné fungování KSÚS a je nutné zajistit, aby organizace mohla dál čerpat peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury a finanční tok se nezastavil,“ vysvětloval radní pro oblast dopravy Karel Bendl (ODS), podle něhož se tak bude moci pokračovat v započatých investicích a pracích.

Středočeský kraj preventivně postavil šéfa silničářů Lichtnegera mimo službu

Domácí

Lichtnegera odvolala na konci minulého týdne krajská rada kvůli možným souvislostem se stávající kauzou kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka a pražského dopravního podniku. Sídlo krajské silniční správy v Říčanech prohledávali vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Lichtneger byl podle vedení kraje odvolán s okamžitou platností kvůli informacím nasvědčujícím o zapojení v kauze Dozimetr a vazbám na její aktéry. Podle obchodního rejstříku na počátku června přenechal jednu ze svých firem obviněnému podnikateli Zakaríu Nemrahovi.

Do vedení středočeské KSÚS nastoupil Lichtneger vloni

Opozice z ANO včera kritizovala, že Lichtneger vůbec prošel výběrovým řízením na post ředitele. „Komise neodvedla svou práci dobře. Objevil se v mnoha různých firmách, kde ho pak střídali advokáti pochybné pověsti,“ uvedl zastupitel ANO Martin Herman. Na požadavek, aby byl konkrétnější, více nespecifikoval. „Nebudu nikoho jmenovat,“ uvedl.

Hejtmanka Petra Pecková (za STAN) ale připomněla, že si Lichtnegera do svých služeb vybral dříve i Karlovarský kraj s hejtmankou za ANO. Do vedení středočeské KSÚS nastoupil Lichtneger vloni.

Tehdy nahradil rovněž odvolaného Zdeňka Dvořáka. I jeho policie vyšetřovala kvůli podezřelým zakázkám při správě silnic.

Stavby silnic a dálnic se státu prodraží

Ekonomika

Krajskou správu silnic s šestimiliardovým rozpočtem tak nyní vede Čermák, a to do doby, než bude v připravovaném řádném výběrovém řízení vybrán nástupce. Podle Bendla se dá výběrové řízení čekat v řádech týdnů. Kraj současně bude hledat firmu, která by provedla důkladný forenzní audit hospodaření KSÚS, jemuž se dřívější vedení kraje bránilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám