Hlavní obsah

Středočeský kraj preventivně postavil šéfa silničářů Lichtnegera mimo službu

Vedení Středočeského kraje v pátek preventivně postavilo ředitele středočeských silničářů Jana Lichtnegera mimo výkon funkce. Reagovalo tak na zprávy médií, které ho zmiňovaly v souvislosti s kauzou dnes již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN). ČTK o tom informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN)

Článek

Podle něj jde o krok učiněný v předběžné opatrnosti, a to do zasedání dozorčí rady silničářů a do zjištění oficiálních informací k policejnímu vyšetřování.

V sídle silničářů v Říčanech u Prahy ve středu zasahovali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Policie už dříve obvinila několik pracovníků kvůli zakázkám. S jakými případy souvisel středeční zásah, není jasné. Některá média ho dávala do souvislosti se zatýkáním na pražském magistrátu kvůli hospodaření dopravního podniku. Cestáři to ale odmítli.

Kauza kolem Hlubučka: Upláceli člena dozorčí rady, odnesl peníze policii

Krimi

Dnes ráno se podle Šímy setkali krajští radní a předseda a místopředseda dozorčí rady silničářů na jednání s Lichtnegerem kvůli podání vysvětlení k zásahu. Policie Lichtnegerovi dosud nesdělila žádné obvinění a nebyl v kauze vyslýchán. Žádné další oficiální informace nemá vedení kraje k dispozici.

Rada kraje se do získání oficiálních informací a do zasedání dozorčí rady cestářů rozhodla využít paragrafu 208 zákoníku práce a kvůli překážkám v práci na straně zaměstnavatele postavit ředitele mimo výkon funkce. „Na příští týden bude svoláno zasedání dozorčí rady Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, aby doporučila radě kraje další postup," uvedl krajský radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS).

Pecková: Chceme od policie informace

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) si od policie a dozorujícího státního zástupce vyžádá oficiální informace k Lichtnegerově roli v celé kauze.

„Chtěli bychom činit preventivní kroky, ale v současné době jako politické vedení kraje nemáme žádné jiné informace než z médií. Ředitel Lichtneger nám nemůže ani cokoliv k případu říct, nemůže nám ukázat ani povolení k prohlídce, protože podepsal policii mlčenlivost," uvedla Pecková.

Soud vzal do vazby exnáměstka Hlubučka

Krimi

Vedení kraje se podle ní dostává do situace, kdy má informace jen z médií, kde jsou podle Peckové zveřejňovány nelegálně získané informace z živého vyšetřování.

„Média disponují vyšetřovacím spisem kauzy 'Hlubuček', disponují nahrávkami, prý i videozáznamy, zatímco my nic z tohoto nemáme a nemůžeme získat. Proto oslovím příslušné orgány, aby mi takové informace také poskytly, a my se mohli odpovědně rozhodovat. Postavení ředitele dočasně mimo službu z důvodu předběžné opatrnosti nás totiž z hlediska zákoníku práce staví do nestandardní situace," dodala hejtmanka.

Vedení středočeských cestářů ve čtvrtek uvedlo, že Lichtneger nebyl obviněn v kauze Hlubuček ani v jiném případu, stejně tak nikdo další z krajské správy a údržby silnic. V prohlášení pro média napsalo, že Lichtneger není nijak napojen na stíhanou skupinu lidí, pražský dopravní podnik a další organizace.

Do čela středočeských cestářů nastoupil Lichtneger loni, nahradil Zdeňka Dvořáka, kterého krajští radní v prosinci 2020 odvolali. Středočeští silničáři v minulosti čelili kritice kvůli hospodaření, policie v souvislosti s jejich zakázkami stíhá osm lidí. Seznam Zprávy už dříve uvedly, že mezi nimi je Dvořák a kladenský podnikatel Otto Zach.

Reklama

Výběr článků

Načítám