Hlavní obsah

Kožený zažaloval ve Štrasburku vládu ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Bývalý šéf Harvardských fondů Viktor Kožený, který je v Česku a Spojených státech stíhán za rozsáhlé podvody, zažaloval v úterý u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku "vládu ČSSD". "Po desetiletí bolševici ČSSD očerňovali a hanobili mou osobu a přišel čas zúčtování," napsal Kožený v prohlášení.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Pilsner Fest je oslavou dne, kdy byl poprvé před 174 lety v Plzni uvařen ten pravý originál.

Článek

Sociální demokracie podle Koženého při svém vládnutí porušila úmluvu o lidských právech a svobodách, kterou Česká republika podepsala.

Žaloba je podle Koženého podána v zájmu všech občanů ČR, zejména podnikatelů. "Předáci této strany (ČSSD) se chovají posledních 12 let jako bolševická diktatura," uvedl Kožený.

Žalobou chce českým občanům dokázat, že privatizace se uskutečnila v souladu se zákonem a že on sám zná právo lépe než sociální demokraté.

Stíhán jako uprchlý

Kožený je v ČR stíhán jako uprchlý pro rozsáhlé podvody. Žije na Bahamských ostrovech, které nemají s Českem diplomatické styky ani smlouvu o právní pomoci. Soud v Nassau předloni dokonce nevyhověl české žádosti, aby bahamské úřady doručily Koženému obvinění.

Policie jej proto začala stíhat jako uprchlého a soud na něj vydal mezinárodní zatykač. Kožený si neúspěšně stěžoval u Nejvyššího i Ústavního soudu, nakonec podal stížnost proti stíhání také do Štrasburku. Tvrdí, že nemůže být stíhán jako uprchlý, když všichni vědí, kde žije.

Česká justice před měsícem informovala, že požádá Bahamské ostrovy o jeho vydání. Zjistilo se totiž, že Bahamy jsou vzhledem k České republice vázány smlouvou z 11. listopadu 1925 o vzájemném vydávání zločinců.

Kožený je stíhán spolu s bývalým šéfem představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borisem Vostrým, který žije ve středoamerické Belize. Oba podle policie v letech 1995 až 1997 převáděli majetek v hodnotě 11,5 miliardy korun z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice. Poškodili tím údajně holding, který pak skončil v likvidaci.

V eurovolbách neuspěl

Ve volbách do Evropského parlamentu se Kožený v červnu pokusil získat křeslo europoslance. Jeho strana Občanská federální demokracie (OFD) však propadla, získala jen 2030 hlasů (0,08 procenta).

Kožený je stíhán také ve Spojených státech kvůli zpronevěře 182 miliónů dolarů (asi pět miliard korun). Tým amerického státního zástupce Roberta Morgenthaua už dříve avizoval, že hodlá Koženého dostat z jeho bahamského sídla před manhattanský tribunál.

Kožený má irské občanství, podle posledních informací mu ale hrozí, že o ně přijde.

Reklama

Související články

Česko požádá Bahamy o vydání Koženého

Bývalý šéf harvardských fondů Viktor Kožený může být brzy postaven před český soud. Naše justice požádá Bahamské ostrovy o jeho vydání. "Zjistili jsme,...

Irsko uvažuje, že Koženému vezme občanství

Irsko stále více tlačí na to, aby Viktor Kožený přišel o irský pas a tím i o irské občanství. Tlak zesílil poté, co se tamní opozice dozvěděla, že Česká...

Výběr článků

Načítám