Hlavní obsah

Irsko uvažuje, že Koženému vezme občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Irsko stále více tlačí na to, aby Viktor Kožený přišel o irský pas a tím i o irské občanství. Tlak zesílil poté, co se tamní opozice dozvěděla, že Česká republika bude po Bahamských ostrovech, kde Kožený nyní pobývá, požadovat jeho vydání. Irská labouristická strana tvrdí, že to, že Kožený má irský pas může poškodit pověst země.

Foto: Monika Bundová

"Bez vody se budova zřítí" - nápis na základním kameni budovy konventu.

Článek

"Může to vyvolat dojem, že Irsko je pro mezinárodní darebáky jakési bezpečné útočiště," řekl labourista Joe Costello. Poté, co se objevily informace o žádosti o vydání Koženého z Baham, je podle něj "naléhavě nutné" přehodnotit jeho irské občanství.

Irské občanství na prodej

Kožený je jedním ze světových boháčů, kteří získali irské občanství v rámci programu "pas na prodej", který byl nedávno zrušen. Program umožňoval bohatým lidem koupit si irské občanství za závazek, že budou v Irsku podnikat.

Costello podle agentury AFP řekl, že Kožený, který v zahraničí dostal přezdívku "Pražský pirát", je jedním z mála lidí, kteří získali irské občanství a nyní jsou trestně stíháni, takže by mohli využívat irský pas k tomu, aby se vyhnuli vězení.

"Irské úřady mohly tehdy pasy udělit v dobré víře. Rozhodně ale musí vyvolávat znepokojení fakt, že mezinárodní uprchlíci cestují po světě s irským pasem, obzvlášť pokud byl udělen za finanční protislužby," prohlásil labouristický poslanec.  

Kožený je stíhán spolu s bývalým šéfem představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borisem Vostrým, který žije ve středoamerickém Belize. Oba podle policie v letech 1995 až 1997 převáděli majetek v hodnotě 11,5 miliardy z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice. Poškodili tím údajně holding, který pak skončil v likvidaci. Kožený je stíhán také v USA kvůli zpronevěře 182 milionů dolarů (asi pět miliard korun).  Irský pas od roku 1995.

Reklama

Výběr článků

Načítám