Hlavní obsah

Kožený do europarlamentu s federální demokracií

– PRAHA

Pirát z Prahy alias Viktor Kožený se rozhodl do konce roku založit vlastní politickou stranu, se kterou chce vytáhnout do boje za křeslo v europarlamentu. Jak uvedl v mailu pro ČTK nová strana se bude jmenovat Viktor Kožený - Občanská federální demokracie. Bývalý šéf Harvardských investičních fondů mimo jiné slibuje, že se díky němu ztrojnásobí platy občanů.

Foto: DD Ledce

jeden z výrobků

Článek

Strana nese jeho jméno proto, aby lidé nemuseli dlouho zkoumat, která je Koženého strana, uvádí jedna z nejkontroverznějších osobností 90. let minulého století. Kožený hodlá kampaň vést z Baham, kde již několik let žije. V České republice, stejně jako v USA, totiž čelí trestnímu stíhání.

Čeští politici neberou jeho novou aktivitu příliš vážně. Mnozí se k tomu odmítli vyjádřit. Za teatrální gesto ji před časem pro Právo označil například místopředseda ODS Petr Nečas. "Doufám, že nechce urážet české voliče," vyslovil svou obavu šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl.

K založení strany tisíc podpisů

K založení strany Kožený potřebuje tři české občany a tisíc podpisů pod petici. S registrací pobytu si hlavu neláme. Tento týden uvedl, že jako občan Irska má občanství Evropské unie, a tak podle svých nepotřebuje žádné povolení, registraci má za formalitu. Na shánění podpisů si zjedná obchodní firmu. Před Vánoci hodlá sesbírat podpisy občanů a do Nového roku prý podá ministerstvu vnitra žádost o registraci nové strany.

Získal by imunitu

Jednací řád Evropského parlamentu (EP) stanoví, že europoslanci požívají v členských státech imunity, a to od chvíle, kdy předseda parlamentu dostal oznámení o jejich zvolení, do konce pětiletého mandátu. V odůvodněných případech lze žádat o zbavení této imunity. Případem se pak zabývá zvláštní parlamentní výbor, který rozhodne o přijatelnosti žádosti a o zbavení imunity pak rozhoduje plénum parlamentu. V případě, že europoslanec je zatčen, předseda EP na jeho imunitu okamžitě upozorní příslušné instituce.

Reklama

Související články

Kožený: Jsem velmi kvalifikovaný profesionál

Viktor Kožený, jehož vyšetřovatelé od pondělí stíhají jako uprchlého, se má podle svých slov na Bahamách dobře. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro rozhlasovou...

Výběr článků

Načítám