Hlavní obsah

Kožený: Jsem velmi kvalifikovaný profesionál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Viktor Kožený, jehož vyšetřovatelé od pondělí stíhají jako uprchlého, se má podle svých slov na Bahamách dobře. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC. Obvinění považuje za drobné, velmi smutné epizody. Kožený se chce také kvůli obvinění z podvodu obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Jitka Chromá
Článek

"Uprchlý nejsem, protože za prvé jsem cizí státní příslušník. Dnes s irskou národností, s trvalým místem bydliště na Bahamských ostrovech, kde žiji posledních 10 let. To znamená, v žádném případě uprchlíkem nejsem," řekl v rozhovoru Kožený.

Obvinění z podvodu považuje za cílenou kampaň a uznává, že se do České republiky hned tak nevrátí. "Všichni si vzpomenou na akci Hadr, na případ Walise a další kauzy. Ať je to Zemanův zatykač či podobně. To znamená, že jeden z těch důvodů, proč jsem odešel opět z České republiky, bylo, že můj život se tam stával téměř nemožným. A když je člověk stíhán, pronásledován, a to já si myslím, že dnes všichni ví, z politických důvodů, z mého přesvědčení o privatizaci a i z mého příspěvku privatizaci, tak dojde k závěru, že buď z té republiky odejde, nebo nějakým způsobem se mu nepovede dobře," tvrdí Kožený.

Vyvedení majetku není zločin

Podle svých slov s českou policií vždy spolupracoval a to prostřednictvím bahamských soudů. Vyvádění majetku do zahranicí nevidí jako trestný čin. "Doručování obvinění začalo na základě toho, že tenkrát pan premiér Zeman na mě vydal svůj slavný mezinárodní zatykač a potom popoháněl policii, aby konečně něco vyprodukovala proti mně, aby nevypadal jako úplný hlupák. A tak se také stalo. A co se týče těch obvinění, tak ty v sobě zahrnují nařčení z vyvedení majetku. A vyvedení majetku jsem v podstatě nikde nenašel jako trestný čin. A je to pojem podle mě naprosto směšný, což prokazuje celou političnost této kauzy."

Kožený tvrdí, že česká policie či orgány činné v trestním řízení v žádném případě nemůžou prokázat, pokud by se dostaly k bankovním účtům, že nadále směřují peníze z ČR na Bahamy. A z čeho Kožený nyní žije?

"Já žiji z normální poradenské a konzultační činnosti, z investičně bankovních služeb. Tak jako předtím, když jsem začínal v České republice. Podívejte se, já jsem velmi kvalifikovaný profesionál, jehož služby jsou velmi žádané jak na Bahamách, tak i osobami ze zahraničí. A tak jako člověk prováděl tyto služby v ČR, tak je provádí na Bahamách."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám