Hlavní obsah

Kováčik: Propadl jsem střechou dva metry dolů, skalpoval jsem si hlavu

Právo, Marie Königová

Předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik místo sledování voleb, ve kterých kandidoval do Senátu, skončil na JIP v Nemocnici na Bulovce s těžkým úrazem. Dnes již byl převezen na normální pokoj.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Kandidát za KSČM Kováčik Pavel

Článek

Jak se cítíte?

Přiměřeně své pozici, protože už několikátý den ležím na zádech jak lazar, na krku mám tvrdý límec, aby se mi nepohnula krční páteř, protože mám dvě zlomeniny v oblasti krku. Jedna je tam, kde lebka dosedá na atlas, který je nosič. Tam jsou dva hrboly a jeden je ulomený. A druhá zlomenina je mezi třetím a čtvrtým krčním obratlem.

Lékaři mi říkali, že jsem měl velké štěstí, že jsem mohl dopadnout hůř. Podle nich je štěstí, že nevyjela ploténka, protože ta je u starého člověka zkostnatělá. Takže v tomto případě je můj věk výhodou. Shrnuto, cítím se dobře, všechno funguje, jak má, až na ty zlomeniny. Zpočátku jsem hodně chraptěl, těžko se mi mluvilo. Teď už to jde.

Poslanec KSČM Kováčik leží s těžkým úrazem v nemocnici Na Bulovce

Volby

Prozraďte, jak se vám to stalo.

Propadl jsem stříškou, kterou jsem pokrýval. Po deštích ale nabobtnalo dřevo a povolily šrouby a já po hlavě propadl dva metry dolů. Trochu jsem si přitom i skalpoval hlavu, a tak i to museli lékaři napravovat.

Na jak dlouho odhadujete léčení? Bude nutná operace?

Postavení kostí je dobré, takže lékaři rozhodli, že se to bude léčit konzervativně. Operace není nutná. Ten tvrdý límec tak budu nosit několik týdnů. Asi šest.

To budete muset celou dobu ležet?

Musím ležet nehybně, aby kosti srostly. Dnes mě převezli z JIP na normální pokoj. Přijde za mnou rehabilitační sestřička, která mě bude učit sedět. Těším se, že až to bude možné, tak se budu moci i oholit. A jak se budu moci posadit do auta, když ne za volant, tak aby mě někdo přivezl, přijedu i do Sněmovny.

Měl jste náladu a čas sledovat volby?

Ani ne.

Ale výsledek jste zaznamenal.

K tomu ale žádný komentář říkat nebudu. V této situaci neřeknu nic.

Mrzí vás, že jste nepostoupil do druhého kola ve volbách do Senátu na Znojemsku?

K tomu řeknu jediné, že v situaci, ve které se nacházíme, by bylo velkým vítězstvím být v druhém kole.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám