Hlavní obsah

Kouzlo slov

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se to tak rýsuje, má být programové prohlášení vlády součtem bodů, které udělají stejnou radost všem třem koaličním vyjednávačům.

Foto: Ilona Pavlátová

Hlavní hvězdou Benefičního koncertu na Martinském mlýně bude Helena Vondráčková.

Článek

Zní to pěkně, bohužel je to nesmysl, když se ty strany k sobě v některých věcech mají jako oheň a voda. Však pomohou si prý naši politici a dokážou to se vší jistotou, pěkně andersenovsky, být nazí i oblečení zároveň. K tomu účelu zdá se objevili kouzlo sémantiky, nauky o významu a obsahu slova. Pomocí verbálního čarování ten dokument možná opravdu uštrikují ke své koaliční spokojenosti.

Premiér se dal slyšet, že "představa koaličních subjektů může být rozdílná v tom, co si budou pod pojmy představovat".

Můžeme si to taky zkusit představit. Že lidovecký šéf Kalousek omdlévá, zaslechne-li z Lidového domu něco o plošných přídavcích na děti? Maličkost, stačí ten děsivý termín prostě nepoužívat. Místo plošné bude stačit napsat prostorově nevymezené, například. Že tomu nikdo neporozumí je ten správný výsledek, o to při hře se slovy kráčí. Aby pasáže programového prohlášení neměly význam přesný, nýbrž vágní, čili nejasný. Stejně tak registrační pokladny by se daly přepsat na prostředky zápisu prodeje, uklidní se tak vášně, a budou-li zavedeny a kdy, to už si strany mezi sebou "vyobchodují". A zavedení majetkového přiznání lze nahradit vymezením limitů proprietního průzkumu, a ať si někdo zkusí se v tom vyznat, či to snad dokonce kritizovat.

Vím, poněkud přeháním, bude to napsáno dozajista šikovněji a přijatelněji.

Každopádně podobné metodě nechci rozumět, zato rozumím záměru - svým stranám pak mohou koaliční šéfové sdělit, že ani o krok při jednáních neustoupili, protože z nové stylistiky vůbec není jasné, k jakému řešení se vláda zavázala, když co věta, to dvojí výklad.

Přitom když vláda předstoupí před Sněmovnu s představou o způsobu vládnutí, měla by hovořit slovy jasnými, nezpochybnitelnými. Ostatně to tak koaliční lídři lidem předem slíbili, protože programové prohlášení vlastně jest dokument "nepovinný" a smyslem jeho existence je přece srozumitelně informovat veřejnost.

Kdyby jeho jediným smyslem naopak mělo být "něco poslancům přečíst" a obdržet za to dostatek hlasů důvěry, měli bychom oprávněně dojem, že nám tady vláda vytírá zrak. A to by mělo vadit jak nám voličům, tak poslancům.

PRÁVO 19. srpna 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám