Hlavní obsah

Koupě dálniční známky se může prodražit, weby si dávají přirážky. Třeba na „výsadbu stromů“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Pozor při nákupu elektronické dálniční známky. Roční lze pořídit za 1500 korun, ale na internetu jsou portály, přes které to vyjde dráž. Jeden z nich je navíc nápadně podobný tomu oficiálnímu od ministerstva dopravy či Státního fondu dopravní infrastruktury. Přirážka na něm není na první pohled patrná. Ministerstvo už problém s daným webem řeší.

Foto: Ministerstvo dopravy ČR, Právo

Ceník dálničních známek od Ministerstva dopravy ČR

Článek

Kupony lze pořídit na oficiálním webu edalnice.cz, lze se na ně prokliknout snadno i přes stránky ministerstva dopravy. Tam stačí vybrat příslušný kupon a zaplatit za něj cenu bez dalších přirážek. Pokud si ale zájemce zadá do internetového vyhledávače heslo „dálniční známka“, vyskočí i jiné nabídky. Navíc si provozovatelé zajišťují, aby právě ty jejich stránky vyskočily na prvních místech před oficiálním webem.

Poplatek za výsadbu stromů

Existují stránky hodně podobné ministerským, kde je cena v úvodu stejná, ale až při platbě naskočí o 150 korun vyšší, tedy 1650 korun za roční známku.

„Zmiňovaný web czdalnice.cz byl již v minulosti osloven prostřednictvím našich právních zástupců. Na základě podnětu upravili poskytované informace,“ uvedla Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury. Teď podle ní prodejce uvádí, že poplatek účtuje za výsadbu stromů. Úprava ale není moc patrná a informace o poplatku je upozaděna až po rolování na úplný konec stránky.

Švýcaři mají konečně elektronickou dálniční známku. Je stále jen celoroční, ale už 28 let ji nezdražili

AutoMoto

„V budoucnu budeme ještě apelovat na to, aby to v rámci součtu bylo na první pohled patrné,“ ujistila Bartáková.

Samotný provozovatel stránek se prezentuje jako firma zabývající se ochranou životního prostředí a snižováním emisí CO2. Třicet procent hodnoty manipulačního poplatku prý dá na výsadbu stromů. Zbytek peněz jde na „rozvoj projektu“.

„Naše služba je přeprodejem s přidanou hodnotou,“ uvádí společnost.

Státní fond podle Bartákové oslovuje prostřednictvím svých právních zástupců všechny provozovatele webů či e-shopů s vyšší cenou, že musí na svých stránkách jasně uvést výši základní ceny dálniční známky a výši manipulačního poplatku, který od zákazníků vybírají. „V opačném případě by porušovali zákon,“ upozornila ředitelka.

Foto: Ministerstvo dopravy ČR, Právo

Část oficiální stránky webu Státního fondu dopravní infrastruktury a ministerstva dopravy nabízejícího koupi dálniční známky.

Foto: czdalnice.cz, Právo

Stránky od jiného prodejce dálničních kuponů vypadají podobně jako ty od ministerstva.

Další stránky nabízejí roční známku za 1590 korun, měsíční za 490, tedy o 50 korun dráž, než je cena stanovená státem, a desetidenní stojí o 40 korun víc, 350 korun. Tady je cena férově zobrazena hned v úvodu. „Zákazník pak má možnost se rozhodnout, zda chce navýšenou cenu hradit, či nikoliv. Tento způsob prodeje dálničních známek je sice pro zákazníky nevýhodný, ale není nelegální,“ potvrdila Bartáková.

Od března 2300 korun

Zatím ještě stále platí pro nákup známky loňské ceny. Roční je za 1500, měsíční za 440 a desetidenní za 310 korun. Změny začnou platit až od března 2024. Do hry vstupuje ještě nová, jednodenní známka. Ta bude za 200 korun, desetidenní bude za 270 korun, měsíční za 430 korun, takže tyto dvě budou dokonce levnější než nyní. Roční bude naopak za 2300 korun.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Provoz na dálnici D10 u Mladé Boleslavi. Mnohým řidičům v tomto období končí platnost dálniční známky. Při nákupu pozor na zbytečné příplatky.

Ministerstvo dopravy navýšení ceny odůvodnilo inflací, nutností investic do dálnic. „Zdražení odpovídá inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic,“ dodal ministr.

Nadále bude platné zvýhodnění pro majitele aut s alternativními, vůči ovzduší šetrnými pohony. Elektromobily jsou od poplatku osvobozeny zcela, takže jejich řidiči nemusí platit za jízdu po českých dálnicích nic. Majitelé vozů s hybridními pohony s limitem pro emise oxidu uhličitého do 50 gramů na kilometr zaplatí zhruba čtvrtinové ceny, majitelé vozů na zemní plyn nebo biometan si dálniční známky koupí zhruba za poloviční ceny oproti cenám pro auta s běžným spalovacím motorem na benzín či naftu. Bez navýšení ceny lze známku pořídit třeba i na poště nebo u čerpacích stanic EuroOil.

Rodina zapomněla seniorku na dálničním odpočívadle v Bavorsku

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám