Hlavní obsah

Nová podoba hlavního nádraží v Praze je k vidění ve virtuální prohlídce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězný návrh na rekonstrukci odbavovací haly pražského hlavního nádraží vzbudil nadšení i odmítavé reakce. Zatímco po zveřejnění konceptu dánského studia Henning Larsen Architects se objevily pouze vizualizace, nyní veřejnost může absolvovat virtuální prohlídku plánovaných prostor, které by měly do jisté míry nahradit stávající odbavovací halu.

Nové hlavní nádražíVideo: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

 
Článek

Lidé si mohou prohlédnout jak přednádražní prostor, kde je dnes park za hranou životnosti, pro nějž se mezi obyvateli hlavního města vžila přezdívka Sherwood, tak prostor, který je dnes součástí odbavovací haly a nově bude zakryt pergolou. Změn se dočkají i vnitřní prostory.

Návrh počítá se vznikem tramvajové zastávky přímo před halou i s napojením směrem k nedalekému Masarykovu nádraží. Pracuje rovněž s vizí zklidnění magistrály, kde by v budoucnu měl vzniknout přechod. Zmizet by naopak mělo stávající parkoviště nacházející se na střeše haly.

Kritikům vítězného návrhu se nezamlouvá, že by došlo ke zbourání části stávající brutalistní haly, a poukazují i na stanovisko, podle něhož je nádražní komplex včetně Nové odbavovací haly kulturní památkou. To magistrát spolu se Správou železnic a pražským dopravním podnikem rozporují.

Rekonstrukce Masarykova nádraží v Praze vyjde na 3,39 miliardy

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Virtuální prohlídka

Související články

Výběr článků

Načítám