Hlavní obsah

Kostelka jmenován šéfem obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus jmenoval v pondělí Miroslava Kostelku ministrem obrany. Po slavnostním aktu na Pražském hradě prezident podotkl, že je rád, že se otázka obsazení ministerského křesla vyřešila rychle. Podle vyjádření premiéra Vladimíra Špidly má nový ministr k reformě armády plnou důvěru vlády.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Klaus také upozornil, že Kostelka "nesmí být ministrem vojáků, ale všech občanů České republiky". Premiér Vladimír Špidla v pondělí prohlásil, že armádní reforma bude pokračovat s ohledem na reformu veřejných financí.

Kostelka dosud působil na ministerstvu obrany jako první náměstek šéfa resortu Jaroslava Tvrdíka, který v pátek 30. května rezignoval kvůli škrtům v armádním rozpočtu. Nový ministr je bez politické příslušnosti, premiér se ale neobává snížení pozice ČSSD ve vládě.

Kostelka nemá podporu celé ČSSD

Nový ministr obrany však nemá podporu všech sociálních demokratů. Své výhrady veřejně uvedl mj. místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloš Titz, který byl jedním z adeptů na uvolněný post ve vládě.

Počáteční výhrady měli i koaliční partneři KDU-ČSL a US-DEU. Těm pro změnu vadila vojenská minulost Kostelky. Ten je sice nyní generálporučíkem ve výslužbě, ale uniformu svlékl teprve k 1. květnu letošního roku. "Byli bychom rádi, kdyby to mohl být civilista, protože upřednostňujeme civilního ministra obrany, který by byl tlumočníkem politiky vlády do resortu," uvedl před několika dny šéf lidoveckých poslanců Jaromír Talíř.

Špidla prohlásil, že Kostelka má k reformě armády plnou podporu jeho i celé vlády. "Sociální demokracii nemůže oslabit nic, co je ku prospěchu České republiky," poznamenal.

Jízdní řád připraví do konce roku

Ministr obrany nyní musí připravit novou podobu reformy ozbrojených sil s rozpočtem ve výši 1,9 procenta hrubého domácího produktu. Původní podoba počítala s 2,2 procenta HDP. Nynější snížení znamená pro obranu ztrátu asi 58 miliard korun do roku 2008, tedy víc než jeden roční rozpočet resortu. Kostelka řekl, že potřebuje nejméně měsíc na předložení základní vize reformy, tří měsíce na její propracovanější podobu a čas nejméně do konce roku na podrobný "jízdní řád".

"My bychom potřebovali samozřejmě pro první dva roky, kdy ten transformační hrb je skutečně obrovský - při propouštění lidí, likvidaci posádek - samozřejmě víc. Pokud to bude 1,9 procenta HDP, bude to mít větší dopad na pokračující reformu," řekl novinářům nový ministr obrany. Podle premiéra budou při přípravě reformy financí "u jednoho stolu porovnány oprávněné zájmy" všech ministrů.

Konec vojny v roce 2006?

Kdy přestanou mladí muži odcházet na vojnu závisí podle Kostelky na tom, jak rychle se armáda dokáže zbavit všeho přebytečného, třeba posádek či desítek tun munice. "Naší snahou bylo ukončení základní služby urychlit. Je to problém v tom, že nejbližší dva roky budou finančně náročnější," řekl ministr obrany. Bývalý ministr Jaroslav Tvrdík hovořil o možnosti zrušit vojnu už k roku 2004.

Armáda se po reformě soustředí na specializace dohodnuté na loňském summitu NATO v Praze, tedy na boj se zbraněmi hromadného ničení, vojenské zdravotnictví a pasivní sledovací systémy. "Zároveň by asi bylo nesmyslné třeba zrušit pozemní vojsko. Budeme muset hledat rozumnou cestu. Ale už to není o vyvážené armádě, nebude zcela vyvážená, ale bude ještě funkční," vysvětlil nový ministr.

Vojákům zůstanou L-159

Vojáci si určitě nechají podzvukové bitevníky L-159. "Ty zatím mají spící programy k vyzbrojování. Musíme spočítat, co je a co není možné," podotkl ministr. Se stíhačkami by mohly mít například společnou výzbroj. Podle odhadů armáda ale rozhodně nebude potřebovat všech objednaných 72 strojů. "A pravděpodobně ani ne všech 36. To jsou ale dohady. Alky rozhodně do šrotu nedáme," poznamenal Kostelka. O ochraně vzdušného prostoru musí do konce června předložit materiál vládě.

"Budeme mít méně hrdých, schopných a vycvičených profesionálů, ale budou to hrdí, schopní a vycvičení profesionálové," řekl Kostelka na tiskové konferenci o své vizi reformy. Poděkoval také vojákům za jejich dosavadní pracovní nasazení a vzkázal jim, že jejich práce nebyla a není zbytečná. "Myslím, že přebírám resort ve velmi dobrém stavu," řekl.

Související články

Ministr obrany Tvrdík rezignoval

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nesouhlasí s chystanou redukcí financí pro českou armádu, a proto dnes v 6:00 hod. dal svůj ministerský post k dispozici...

Výběr článků

Načítám