Hlavní obsah

Konvoj po kolejích Američané odmítli. Příště mají jet jen v noci

Právo, Oldřich Danda

Konvoj amerických obrněnců, který minulý týden zapříčinil kolaps dopravy na D1, se bude z cvičení v Rumunsku vracet zpět do Německa přes Česko za měsíc na začátku prázdnin. Pokud to bude opět po vlastní ose, mělo by to být už jen v noci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Konvoj vozů americké armády v odstavném pruhu na dálnici D2 poblíž Velkých Pavlovic (archivní snímek)

Článek

Američané podle informací Práva u přesunu z minulého týdne odmítli nabídku, aby jednotky přepravili po železnici. Teď se o možnosti využít dráhu pro zpáteční cestu jedná.

Armáda a ministerstvo obrany chce předejít dalším dopravním problémům a vymýšlí plán, jak stovky transportérů přes Česko přesunout. Zástupci armády se proto v úterý poprvé sešli s kolegy z ministerstva dopravy.

„Závěr zatím žádný není. Čeká se na vyjádření americké strany, jakou formu přepravy zpět do Německa zvolí,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Americká ambasáda v Praze nechtěla zatím zpáteční konvoj komentovat.

Armáda navrhuje, aby se obrněnce mohly po hlavních silnicích pohybovat pouze mezi šestou večerní a šestou ranní. Navíc vojáci po dopravě žádají víc odstavných stanovišť. „Budeme chtít po americké straně, aby počítala s tím, že konvoj po hlavních komunikacích by měl jet pouze ve večerních a nočních hodinách,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Foto: Mapy.cz

Trasa amerického konvoje

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona aut na dálnici D1 u HumpolceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle informací Práva armáda nabízela Američanům pro přesun z Německa, aby vozidla přepravili po železnici, ale ti to odmítli. „Šlo o konvoj amerických bojových jednotek, který přesun z Německa na místa konání cvičení v Rumunsku a Maďarsku pojal jako součást jejich výcviku,“ řekla Dvořáková. Dodala, že při přesunech tzv. po vlastní ose trénují i čeští vojáci poskytování „komplexního logistického zabezpečení a zvládnutí úkolů požadovaných po hostitelské zemi“.

Průjezd cizích jednotek musí být dobře připravený a koordinovaný, protože podle zákona musí zahraniční vojenské prostředky projet Českem do 48 hodin.

Podle šéfky branného výboru Sněmovny Jany Černochové (ODS) si armáda ani americké jednotky nemohou další kolaps dopravy dovolit. „Myslím, že i americká strana pochopila, že D1 je těžko průjezdná sama o sobě, bez toho, aby tam projížděl vojenský konvoj zvláště během dne. Doufám proto, že se poučili a že pojedou v noci, co půjde, pošlou po železnici, a že se připraví více odstavných zálivů,“ řekla Právu.

Americky konvoj na D1 se znovu rozjel ve čtvrtek večerVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Americký konvoj čítal víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestovali v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Podobný americký konvoj projíždí Českem od roku 2015 jednou až dvakrát ročně. Dopravní problémy způsobil letos poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám