Hlavní obsah

Kontroly na Trutnovsku: Výletníci museli zpátky

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Úderem čtvrteční půlnoci obsadily všech 36 v zimě udržovaných komunikací kolem hranice trutnovského okresu policejní hlídky. Policisty zajímal důvod a cíl cesty. Nová opatření na Trutnovsku, ale také Chebsku či Sokolovsku, bykly zavedeny kvůli šíření koronaviru.

Starosta VrchlabíVideo: Novinky

 
Článek

Obyvatelé zmiňovaných okresů nemohou až na výjimky region opustit, ostatní do něj zase nesmí přijet.

Ti, které hlídkující policisté zastavili, se většinou prokazovali potvrzením od zaměstnavatele nebo odkazovali na trvalé bydliště, řada lidí se však něčím takovým prokázat nemohla. Nejčastěji šlo o výletníky nebo cestující za nákupy. Verbální zdůvodnění cesty nestačilo.

„Pátek představuje čas víkendových výletů. Řadu výletníků jsme museli obrátit. Lidé to brali bez konfliktů,“ sdělili policisté.

Většinou policisté obraceli auta, která mířila do zasaženého regionu, méně bylo těch, co z Trutnovska vyjížděly. Kontrolám se nevyhnuly ani linkové autobusy.

Při kontrolách přejezdů z okresů jsou policisté zatím spíše benevolentní

Domácí

„Během hodiny jsme zkontrolovali tak třicítku aut včetně náklaďáků, kde vesměs šlo o pracovní činnost. Kontrolujeme namátkově. Pokud jede auto s lyžemi na střeše, je reálný důvod domnívat se, že nejde o pracovní cestu nebo některou z výjimek,“ popsali policisté, kteří kontrolovali na rozhraní Rtyně v Podkrkonoší a Červeného Kostelce.

Řidiči zastavují sami

Řidiči leckdy před policejními stanovišti zastavovali sami s úmyslem prokázat oprávněnost cesty. „Nečekali ani na zastavovací terč. Potřebné doklady měli připravené,“ popsala hlídka, která stála na stanovišti při mezinárodní komunikaci v Choustníkově Hradišti.

Kontroly na TrutnovskuVideo: Vladislav Prouza, Právo

Na nejfrekventovanějších komunikacích policisté prověřili odhadem možná každé páté auto. Na okreskách, kudy projel třeba jeden vůz za deset minut, zvládly hlídky skoro všechny.

„Provoz, ačkoliv na Trutnovsku platí omezení volného pohybu, nijak výrazně neklesl. Postupujeme s rozumem. Mnoho místních lidí známe a víme, že jedou do práce,“ líčili policisté z Červeného Kostelce, kteří se stejně jako ostatní jejich kolegové většinou střídali v hodinových intervalech.

Začaly namátkové kontroly na hranicích Sokolovska a Chebska

Koronavirus

Příjemné to policisté místy ve skoro dvacetistupňovém mrazu neměli. „Mráz leze do morku kostí, ale zároveň nás nutí se pohybovat a kontrolovat co možná největší množství vozidel,“ přiznala hlídka u Rtyně.

Policisté ze sedmi stanovišť na nejfrekventovanějších komunikacích měli po dobu dvanáctihodinové služby možnost se ohřát v mobilní buňce, pokud ji technici stačili vybavit generátorem. Hlídky na okreskách se musely spokojit s topením ve služebním voze.

„Všechno za tak krátký čas připravit, aby to fungovalo, nebylo lehké. Zázemí policistů budeme zlepšovat,“ konstatovala mluvčí královéhradecké krajské policie Magdaléna Vlčková.

Jste nebezpeční, vzkázalo Německo a obnoví hraniční kontroly

Koronavirus

Do akce se kvůli podstavu policistů z Královéhradeckého kraje zapojily i posily z jiných krajů a do pořádkové služby nastoupili i kriminalisté. Policisté zůstanou na stanovištích okolo „obklíčeného” Trutnovska minimálně do nedělní půlnoci, kdy oficiálně končí nouzový stav.

„Pokud slušně rozjetá akce nebude pokračovat, nebude mít valný smysl. Šlo by pouze o drahé policejní manévry,“ shodlo se několik policistů během tvrdé mrazivé služby.

Ostraha lesních a polních cest nebo běžeckých stop se podle policie jeví jako zbytečná. Cesty spolehlivě ohlídá místy skoro metrová vrstva sněhu těžko prostupná i traktorem. Běžecké stopy sice mnohde hranice okresů protínají, přenos nákazy však ve volném prostoru hrozí minimálně. Běžkaři navíc mohou hranice okresů v terénu jenom tušit.

Ve Vrchlabí na Trutnovsku už se připravují na konec nouzového stavuVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám