Hlavní obsah

Kontroloři hledali HHC v kosmetických firmách. Absurdní, míní odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zákazu HHC poslalo ministerstvo zdravotnictví kontrolory do kosmetických firem, aby zjistili případný výskyt této nelegální látky. Podle odborníků na kosmetiku jsou ale takové kontroly nesmyslné, protože syntetická omamná látka podobná THC se v kosmetických produktech nedá použít.

Foto: Envato Elements

CBD. Ilustrační foto

Článek

Na kontrolory z hygieny v několika kosmetických firmách upozornila Novinky a Právo hodnotitelka bezpečnosti kosmetiky Lenka Průšová.

„V kosmetickém průmyslu začaly kontroly produktů obsahujících látky získávané z konopí, jestli neobsahují HHC. HHC se ale v kosmetice nikdy nepoužívá. Je to absurdní a směšné. HHC je syntetická látka, například v konopném oleji se nemůže nikdy vyskytnout,“ uvedla Průšová.

Kosmetické produkty, například krémy, masti či sprchové gely, mohou obsahovat oleje z konopných semínek či takzvaný kanabidiol (CBD). To je pro pokožku netoxická látka extrahovaná přímo z konopí. V kosmetice se používat může, ale například do potravin se v Evropské unii přidávat nesmí.

Drogy budou dva roky čekat na vstup do obchodů. Reklama na ně zmizí, shodli se poslanci

Domácí

„Kontrola se ve firmách zasekla na celý den a chtěla vidět papíry, které by potvrzovaly, že v jejich produktech není HHC. Kdo rozumí chemii, musí se na to koukat, jako bychom žili v Absurdistánu. Je to jako když z kohoutku teče voda, ale já bych chtěla potvrzení, že z něj neteče líh. Hygieniků je mi až líto, že jim tohle někdo nakázal,“ řekla Průšová. Některé kosmetické firmy si takové potvrzení raději objednaly na vlastní náklady.

„Oceňuji, že stát zasáhl, ale naprosto ve špatném odvětví. V době, kdy by měl stát napřít všechny síly, aby zbavil trh látky nebezpečné pro děti, naprosto nesmyslně kontroluje kosmetiku,“ dodala. Připomněla, že žádný z výrobců či distributorů produktů s obsahem HHC nikdy neprodával ani neinzeroval žádné kosmetické výrobky.

Ministerstvo si za kontrolami stojí

Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum si však stojí za tím, že kontroly byly oprávněné. „Samozřejmě že je možné, aby v kosmetice bylo přítomno HHC, stejně jako se v kosmetice občas vyskytují i jiné zakázané látky,“ uvedl pro Novinky a Právo. „Pokud jsou prováděny kontroly ve výrobních firmách, je standardní prověřit, zda jsou používány jen povolené suroviny. Přesto je ale hlavním cílem probíhající dozorové akce ověřit výskyt HHC v nejrůznějších výrobcích nacházejících se v tržní síti a tomuto výskytu zamezit,“ dodal.

Iniciativu ministerstva však považuje za nesmyslnou i odborník na konopí Jan Storch z Ústavu chemických procesů Akademie věd, který látku CBD z konopí poprvé izoloval v průmyslovém prostředí.

„V přírodních extraktech z konopí či CBD, které se v kosmetice mohou používat, z logiky věci HHC, které se vyrábí synteticky chemickou cestou, být nemůže,“ řekl. „Na kontroly má hygienická stanice právo, ale aby hledala v kosmetice HHC, nemá žádnou logiku. Ostatně proč by nějaká kosmetická firma dávala do přípravků HHC? Vždyť by to nemohla ani marketingově použít,“ řekl.

HHC zařadila vláda na seznam zakázaných látek poté, co se několik desítek dětí v Česku přiotrávilo cukrovinkami s jeho obsahem. Na seznamu je od 6. března a mělo by tam zůstat dočasně do roku 2025.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám