Hlavní obsah

Kontaminace azbestem v Milovicích sahá hluboko pod povrch. Škoda je astronomická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovice

Ekologická havárie u Milovic dosahuje podle policie víc než miliardové škody. Řeší se výskyt rakovinotvorného azbestu, který tady někdo rozvezl, místo toho, aby území po sovětské armádě čistil. Středočeský kraj už za likvidaci pozůstatků v bývalém vojenském prostoru zaplatil desítky milionů, ale zůstávají mu jen znečištěné pozemky a vleklé spory.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Do některých částí bývalého vojenského prostoru u Milovic je pořád vstup zakázán nebo je omezen. Rok se vleče problém s azbestem.

Článek

Kraj se v rámci policejního šetření přihlásil jako poškozený, aby měl nárok po případných pachatelích, pokud ovšem bude někdo usvědčen, vymáhat peníze na náhradu škody a na další náklady na sanaci území.

„Podle znaleckého posudku je výše vzniklé škody 1,5 miliardy korun,“ potvrdil Novinkám mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek, podle něhož budou s ohledem na rozsáhlost a složitost případu znalecké posudky dál dopracovávány a hodnota se může měnit.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Bývalý vojenský prostor u Milovic není ani po desetiletích vyčištěný. Znečištění azbestem vyšetřuje policie.

„Středočeský kraj byl vyrozuměn o tom, že podle znaleckého posudku není azbestem kontaminována pouze povrchová vrstva lokality bývalého vojenského prostoru, ale i podpovrchová vrstva, což vzniklo vlivem nesprávné sanace a ponecháním na místě téměř deset let,“ doplnil Vinčálek.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Pozůstatky po sovětské okupaci u Milovic na Nymbursku jsou stále patrné.

Území v Milovicích bylo kontaminováno azbestem. Na krajském úřadě zasahuje policie

Krimi

Obviněn zatím nikdo nebyl

Znalci usoudili, že azbestovou zátěž bude nutné zlikvidovat odtěžením celé vrstvy půdy. Kdo je za takové znečištění odpovědný, se snaží zjistit vyšetřovatelé. Obviněn zatím nikdo nebyl.

Středočeský kraj pronajal pozemky firmě Mladá RP v roce 2010 s tím, že firma měla zajistit demolice tří stovek budov, vyčistit areál a zajistit pronájem či prodej pozemků. „Veškeré stavební sutě byly tedy majetkem Mladá RP,“ uvedl krajský radní pro majetek Libor Lesák (ODS).

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Bývalý vojenský prostor není ani po desetiletích vyčištěný.

Firma měla areál původně využívat 40 let, za což zaplatila dopředu 25 milionů korun. Jenomže kraj v roce 2016 vypověděl firmě smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost oponovala, že podmínky smlouvy neporušila, a do roku 2021 probíhala řada soudních sporů a jednání o narovnání.

Finální dohoda byla uzavřena až v roce 2021, kdy se kraj s firmou Mladá RP dohodl podle radního Lesáka na vyplacení částky 92 milionů jako náhradu za bezdůvodné obohacení. „Firma byla podle této smlouvy povinna zajistit vyčištění areálu od stavební suti,“ dodával Lesák.

Vloni se ale objevil azbest a začalo další kolo sporů. Případ prověřují kriminalisté pro podezření z neoprávněného nakládání s odpady a z podvodu.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Místo ekologické likvidace se rozdrcený a rozvezený azbest objevil na různých pozemcích.

Na vlastní nebezpečí

Rakovinotvorná hmota se používala na střešní krytiny nebo i do zdiva někdejších sovětských objektů. Místo ekologické likvidace se rozdrcený a rozvezený azbest objevil na různých pozemcích, které jsou nyní podle kraje přístupné jen na vlastní nebezpečí. Kraj mluví o devíti kontaminovaných parcelách, což představuje desítky hektarů.

„Letištní plocha či areál přírodní rezervace nejsou součástí kontaminovaného území,“ uvedl radní.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Kontaminované pozemky jsou nyní přístupné jen na vlastní nebezpečí.

Firma Mladá RP vinu na zaneřádění pozemků odmítá. Podle jednatele Oldřicha Fialy odvezli nebezpečný eternit ze zbouraných budov na skládky. „Absolutně se nebojím, že by na nás dopadlo trestní stíhání. My jsme svoji práci udělali,“ řekl před časem Fiala serveru Seznam Zprávy.

Azbest podle něj zřejmě pochází z černých skládek nebo ho tam podvodně navezly firmy, se kterými Mladá RP na demolicích spolupracovala. I ty ale vinu odmítají.

Policie by měla pozemky v nejbližší době odblokovat, aby mohl kraj znovu zadat posudky a připravit novou sanaci.

Méně azbestu, méně rakoviny. Nová pravidla a registr ochrání i Čechy

Evropa

Výběr článků

Načítám