Hlavní obsah

Území v Milovicích bylo kontaminováno azbestem. Na krajském úřadě zasahuje policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na středočeském krajském úřadě a městském úřadě v Milovicích zasahuje v pondělí policie. Vyšetřuje likvidaci ekologických škod v bývalém vojenském prostoru v Milovicích.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Policejní vůz stojí před sídlem středočeského krajského úřadu v Praze

Článek

Na zásah upozornil server Seznam Zprávy. Uvedl, že existuje podezření, že v prostoru, který by měl být vyčištěn od jedů, zůstalo velké množství nebezpečného azbestu.

Policisté jsou podle Seznam Zpráv v kancelářích odboru majetku, u předsedy kontrolního výboru Roberta Bezděka z ANO, který byl v minulosti náměstkem hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) zásah potvrdila s tím, že kraj policii poskytuje součinnost, zároveň je ale vázána mlčenlivostí.

„Mohu potvrdit, že jsem přebírala od policie příkaz k prohlídce některých kanceláři, včetně kanceláře jednoho zastupitele, který byl v bývalém vedení kraje. Podepsala jsem mlčenlivost,“ uvedla hejtmanka s tím, že odkazuje na státní zastupitelství v Nymburce.

Rozvezli azbest

Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Zasahují nejen na středočeském krajském úřadě, ale také na městském úřadě v Milovicích, řekl okresní státní zástupce v Nymburce Štěpán Brunclík.

V bývalém vojenském výcvikovém prostoru, který v minulosti využívala sovětská armáda, byly provedeny demolice budov, které měly střešní krytinu a základy z eternitu, jenž obsahuje karcinogenní azbest.

„Demolice byly provedeny tím způsobem, že nedošlo k separaci tohoto materiálu jako nebezpečného odpadu, a byl různě rozbit a nadrcen a rozvezen po bývalém vojenském výcvikovém prostoru a došlo ke kontaminaci toho území azbestem,“ uvedl Brunclík.

„Bylo to přitom v takovém rozsahu, že si toho bylo těžko možné nevšimnout, protože se tam jednalo o stovky tun materiálu,“ dodal. Kriminalisté nyní zjišťují, kdo vše je za toto jednání zodpovědný.

V rezervaci u Milovic poprvé zaznamenali orla mořského

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám