Hlavní obsah

Konopí z brněnské nemocniční pěstírny doputovalo k pacientům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) v těchto dnech putují dvě dávky tobolek konopí pro léčebné použití. Nemocnice se tak stává průkopníkem v oblasti léčebného konopí. Léky z rostliny cannabis sice pacientům lékaři předepisují už několik let, až nyní se však v jejich výzkumu a výrobě stala nemocnice samostatnou.

Foto: Archiv FNUSA, Novinky

Tobolky s léčivým konopím

Článek

„Jedna (dávka) je s vyváženým poměrem obsahových látek THC a CBD, ta druhá je s vysokým obsahem THC. O tom, která bude jakému pacientovi předepsána, rozhoduje lékař,“ vysvětluje vedoucí výzkumník Václav Trojan.

Výzkumem léčebného konopí se na Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC), které je společným pracovištěm svatoanenské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, zabývají už více než pět let. Jde o komplexní výzkum rostliny od studia její genetiky, obsahových látek až po nové aplikace při léčbě různých onemocnění.

Osobní užívání konopí s obsahem THC vyšším než jedno procento je v zemi legální, jeho distribuce a prodej jsou však zakázané. ICRC je jedno z mála pracovišť v ČR, které má licenci k pěstování konopí pro léčebné použití. Rostliny vědci pěstují v řízených podmínkách. „Můžeme tak zajistit, že produkty budou obsahovat stále stejné množství účinných látek. Konopí má navíc schopnost vtahovat a koncentrovat v sobě veškeré prvky látek z půdy, a to včetně těch škodlivých. I tohle máme v naší pěstírně pod kontrolou, Jedině tak pak můžeme vzniklý produkt nazvat lékem,“ dodává výzkumník.

Bolesti zad a revma

Celý cyklus léčby skutečně probíhá pod jednou střechou – od počátečního výzkumu rostliny přes její šlechtění a pěstování a výrobu konopných tobolek až po předepisování konopných léků pacientům.

Jen loni si pro léky z konopí přišlo ke svaté Anně téměř pět set pacientů s chronickou bolestí. Nemocniční lékárna tak připraví stovky dávek léčebného konopí měsíčně. „Největší procento tvoří lidé s bolestmi zad, artrózami nebo revmatem,“ popisuje vedoucí Centra pro léčbu bolesti, lékař Radovan Hřib.

„Co se týče léčby konopím, existuje stále spousta otázek. Už teď však víme, že bezpečnostní rizika konopných léků jsou mírná až nulová.“

Německá legalizace marihuany se netýká Oktoberfestu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám