Hlavní obsah

Sochu Koněva v Praze nahradil hajlující skřet s tváří Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze 6 na místě, kde stával pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, je od pondělí nová instalace. Skřet s tváří ruského prezidenta Vladimira Putina utahující plynový kohout. Dílo vzniklo v rámci mezinárodního setkání uměleckých kovářů.

Instalace zobrazuje ruského vůdce Vladimira Putina jako skřeta utahujícího plynový kohout.Video: Novinky

 
Článek

Kovový skřet s pravicí vztyčenou k nacistickému pozdravu, upozorňuje na postoj Ruska, které vojensky napadlo Ukrajinu a nerostné zdroje včetně plynu využívá k vydírání evropských odběratelů a prosazování svých geopolitických zájmů.

Instalace má rovněž podpořit iniciativu prosazující odpojení budov ruské ambasády v Praze od energií. Rusko se v posledních týdnech v rámci své agrese na Ukrajině zaměřuje stále častěji na ničení tamní energetické infrastruktury, což komplikuje život milionům civilistů. Je rovněž plně odpovědné za růst cen energií na světových trzích.

Foto: Novinky

Socha je na místě, kde stával pomník generála Koněva.

„Sochu jsme se rozhodli instalovat proto, že si myslíme, že je potřeba jak burcovat veřejnost v České republice, tak vyslat signál na Ukrajinu i do Ruska, že českým lidem to, co se děje na Ukrajině, není jedno,“ vysvětlil jeden z iniciátorů akce, podnikatel a mecenáš Dalibor Dědek. Stojí také za platformou Dárek pro Putina, která slouží k nákupu vojenského materiálu ukrajinské armádě.

Evropské špičky vítala před Hradem vyvedená socha Putina

Domácí

„Ta socha se nemá líbit, má spíš provokovat, tak abychom si všichni uvědomili, že mír, který nás obklopuje, je velmi křehký. Že řádově stovky kilometrů od nás jsou vojáci, kteří zabíjejí ženy a děti a boří domy. Je to blízko a týká se nás to,“ doplnil.

„Podporovatelé Putina zřejmě s jeho ztvárněním tímto způsobem nebudou souhlasit. Počítáme i s tím, že dojde k poškození vandalem nebo aktivistou nebo politím červenou barvou. To k tomu patří a vypovídá to o mentalitě dotyčného jedince, který takto jedná,“ nechal se slyšet autor díla Dušan Dostál.

Zhruba stotřicetikilová socha mu zabrala dva týdny intenzivní práce. Jak dlouho v parku v Dejvicích bude stát, ještě není úplně jasné. V budoucnu ji chce vydražit a utrženou částku poslat na pomoc Ukrajině.

Foto: Novinky

Sochu vytvořil Dušan Dostál v rámci mezinárodního setkání uměleckých kovářů.

Koněvův pomník stál na náměstí Interbrigád do roku 2020, kdy byl snesen a umístěn do depozitáře. Před tím byla socha opakovaně poničena vandaly. Maršál Koněv byl za druhé světové války velitelem 1. ukrajinského frontu, který se v květnu 1945 podílel na osvobození Prahy. Podílel se však rovněž na potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 a angažoval se rovněž v době tzv. druhé berlínské krize, která vyústila ve stavbu Berlínské zdi a rozdělení města.

Putin prý v noci spadl ze schodů a narazil si kostrč

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám