Hlavní obsah

Konec ledna bude mrazivý a čekají nás přívaly sněhu, slibují meteorologové

Období téměř jarního počasí, které počátkem roku mnohé z nás překvapilo, končí, tvrdí meteorologové. Poslední lednový týden a začátek února budou ve znamení chladného počasí a sněhové nadílky. Ve druhém únorovém týdnu by se mělo pozvolna oteplovat, ale teploty přes den se budou i tak pohybovat kolem nuly, uvádí český hydrometeorologický ústav ve svém měsíčním výhledu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ochlazení odstartoval už tento víkend. Konec ledna se ponese ve znamení mrazu a sněhové nadílky. Noční teploty klesnou na -6 °C, během dne se budou pohybovat kolem -2 až 2 °C. Během posledního lednového týdne by mělo i více sněžit. Meteorologové předpokládají, že dané období bude srážkově nadprůměrné.

První týden v únoru by mělo být převážně oblačno, v nížinách přechodně zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Mělo by sněžit, v nižších polohách to budou převážně srážky smíšené nebo dešťové. Noční teploty se budou pohybovat od -1 do -5 °C. Denní teploty by měly být v intervalu -3 až 2 °C.

V týdnu od 9. do 15. února by se mělo začít pozvolna oteplovat, ale noční teploty stále zůstanou pod bodem mrazu -3 až 1 °C, denní 0 až 3 °C.

Celkově bude nastávající období teplotně i srážkově průměrné. Interval průměrných teplot v Česku v tomto období je  -2,4 až 1,4 °C.

Nejnižší průměrná teplota byla v tomto období v roce 1956 a činila -12,6 °C, nejvyšší potom v roce 2002, a to 4,0 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám