Hlavní obsah

Konec diskuse. Teď se musí začít velet, prohlásil šéf Motola Ludvík

Praha

Až vojenský přístup radí v současné epidemické situaci šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Řekl to novinářům poté, co do Motola dorazilo sedm pacientů s covidem-19 z Brna, z toho dva letecky.

Foto: Petr Janiš, Právo

Transport covidových pacientů z Brna do Prahy

Článek

„Teď se musí začít velet, protože kapacity se budou muset velmi striktně obsazovat, s nikým nediskutovat,“ řekl Ludvík.

Neskrýval obavy z vývoje pandemie. „Místo, aby se křivka nákaz zplošťovala, letí nahoru. Má to v nemocnici asi 14denní zpoždění. Musíme se připravit na to, co bude za 14 dní. Pokud křivka půjde stále nahoru, můžeme čekat, že co bude 10. prosince, přistane tu o Vánocích. Z toho mám opravdu obavy,“ přiblížil Ludvík.

Armádní vrtulník transportoval do Prahy covid pacienta ve vážném stavu.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Dva pacienti na umělé plicní ventilaci dorazili vrtulníkem. „Jeden půjde přímo na ARO, druhý na kardiochirurgickou JIP, což je jedna z nejtěžších jednotek,“ poznamenal ředitel. Tři muže nemocnice umístila na ORL, dvě dámy na pneumologii.

Foto: Petr Janiš, Právo

Transport covidových pacientů z Brna do Prahy

„Máme v tuto chvíli hospitalizovaných 110 pacientů, z toho je necelá polovina ve vážném nebo středním stavu, a je třeba říci, že z toho jsou dvě třetiny neočkovaných,“ popsal Ludvík.

Nemocnice podle něho musí navýšit kapacity pro covidové pacienty. Od pondělí pro ně vytvoří dalších 120 lůžek. „Problém bude intenzivní péče, na to, co se teď děje, není tahle republika vůbec dimenzována,“ odhadl Ludvík. Připustil, že potíže mohou být i s personálem, který sice nemusí do izolace, když je většina naočkovaná, ale nemá si kdy vybrat volno nebo jet do lázní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám