Hlavní obsah

Konec deštníkářů? Poslanci chtějí regulovat průvodcovské služby pro turisty

Požadavky na turistické průvodce se pravděpodobně zpřísní, budou muset mít registraci od ministerstva pro místní rozvoj. Sněmovna tak zřejmě upraví pražskou novelu, která chtěla opětovně zařadit průvodcovské služby mezi vázané živnosti. Po pátečním druhém čtení se dostala do sněmovního finále, které by se mohlo uskutečnit ještě v prosinci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Turisté na Pražském hradě

Článek

Změna, kterou navrhlo pražské zastupitelstvo, má za cíl omezit průvodcovství lidem bez kvalifikace. Především v hlavním městě podle předkladatelů poskytují cizincům nepřesný nebo mylný výklad o české historii a památkách. Kritici ale namítali, že pražský návrh by znemožnil průvodcovství studentům i bezdomovcům.

„Problém je v nekvalifikovaném výkonu průvodcovských služeb, v poskytování nesprávných, nepravdivých či zavádějících informaci. Je důležité zvýšit kvalitu cestovního ruchu a průvodcovských služeb,” řekla ve Sněmovně předkladatelka návrhu a pražská radní Hana Marvanová s tím, že ho porporuje pražské zastupitelstvo.

Sněmovní výbory podpořily celkový pozměňovací návrh poslance Patrika Nachera (ANO), který by omezil takzvané deštníkáře, který je zároveň šéfem zastupitelů v Praze, a situaci tak v hlavním městě zná. Jde o průvodce, kteří nabízejí služby zdánlivě zdarma, na konci vycházky ale od účastníků vyberou spropitné.

Úprava ponechává průvodcovství jako volnou živnost, zavedla by ale pro průvodce národní průkazy vydávané ministerstvem. Jejich první stupeň by vyžadoval jen registraci, druhý by předpokládal vysokoškolské nebo alespoň středoškolské vzdělání v cestovním ruchu. Turisté by si sami zvolili, jak kvalitního průvodce využijí.

Děláte ze mě blba, nechte si ty kecy, pustil se Babiš do poslankyně Kovářové

Domácí

V závěrečném schvalování bude i návrh Jana Kubíka (ANO), který by zavedl jen jeden druh průkazu. Žadatel by musel pro jeho získání prokázat odbornou způsobilost. „Tím dojde ke zkvalitnění služeb průvodců, protože je budou poskytovat pouze profesionálové. V původní verzi by stačilo si jen zakoupit průkaz, nehledě na kvalitu poskytovaných služeb,” napsal ve zdůvodnění.

Kubík a také Jakub Janda z ODS chtějí z povinnosti mít průkaz vyjmout průvodce v budovách, tedy například v hradech a zámcích, a v přírodních chráněných územích.

Regulace krátkodobých pronájmů

Pirátský poslanec Ondřej Profant prosazuje, aby mohly průvodcovskou činnost regulovat na svém území samy obce. „Problém se týká jen Českého Krumlova a centra Prahy,” míní.

Praha se potýká s necertifikovanými průvodci delší dobu. Vzhledem k tomu, že jde o živnost volnou, ji může vykonávat v podstatě každý.

Nacher chce novelou omezit také krátkodobé pronajímání bytů turistům prostřednictvím elektronických platforem, jako je například Airbnb. Obce by mohly stanovit období, ve kterém je poskytování takových služeb zakázáno, a určit i další regulace z hlediska počtu ubytovaných osob nebo počtu přenocování v jednom bytě za rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám