Hlavní obsah

Komunisté vládě párováním nepomohou

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní koalice nemůže ve čtvrtek spoléhat, že by jí komunisté při hlasování o důvěře vládě ve Sněmovně podrželi. "Nedokázal bych se dívat do očí těm, kteří nám věří, že na takové programové prohlášení nepůjdeme," prohlásil ve čtvrtek na tiskové konferenci předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Foto: Jiří Šafránek

Webkamera sleduje hnízdiště rybáků obecných na plovoucím betonovém ostrůvku.

Článek

Stejně tak je téměř vyloučeno, že by svou nepřítomností vypárovali nemocné poslance ČSSD. "Situace v klubu není nakloněna k párování," tlumočili už podle něj předsedovi soc. dem. frakce Petru Iblovi.

Zároveň šéf komunistů přiznal, že jejich voliči a sympatizanti si nepřejí párování, neboť to součástí jednacího řádu Sněmovny není, a pokud si to v minulosti z jejich poslanců někdo dovolil, vždy to pak ve svém regionu "těžce odskákal".

Později pak před novináři Grebeníček přitvrdil: "Našim občanům se to prostě nelíbí... Mám vážné obavy, že vstřícnost z naší strany nebude," řekl. Vyjádření šéfa poslanecké frakce KSČM Pavla Kováčika, který ve středu Právu řekl, že ve výjimečných zdravotních případech by na párování přistoupil, považuje Grebeníček za jeho zcela "osobní" názor.

Jistou šanci vládě k získání důvěry od komunistů ale naznačil a to v případě, by šla s "plným nasazením" do majetkových přiznání, registračních pokladen, výstavby 50 tisíc bytů a vytvoření 100 tisíc pracovních míst. "Můžeme se tam najít a třeba i podpořit takové programového prohlášení vlády," řekl. Definitivní postoj KSČM bude dnes posuzovat ještě výkonný výbor strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám