Hlavní obsah

Komunisté odmítli v EP srovnání stalinismu a nacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Komunističtí poslanci v Evropském parlamentu (EP) odmítli podpořit rezoluci odsuzující zločiny nacismu. Ta zároveň upozornila, že některé národy znamenal konec války "obnovení tyranie uvalené stalinistickým Sovětským svazem". Právě zmíněné srovnání se komunistům v EP nelíbilo.

Článek

Rezoluci k 60. výročí konce druhé světové války podpořilo 463 z 545 přítomných poslanců, 49 bylo proti, 33 členů EP se zdrželo hlasování. "To je přepisování dějin," řekl dnes ČTK Miloslav Ransdorf (KSČM).

Stejný názor sdílí i celý klub komunistů. "Německý nacismus nebyl jednou z diktatur, ale stál odděleně od všech civilizací," uvedl šéf jejich frakce Francis Wurtz při středeční debatě v plénu EP.

Nehlasovali europoslanci ODS

Text děkuje všem spojencům, kteří přispěli k ukončení válečného konfliktu, včetně Sovětského svazu. Zmiňuje však také velikost utrpení, nespravedlnosti a dlouhodobého sociálního, politického a hospodářského úpadku národů, které se ocitly za železnou oponou.

Hlasování se dnes zdrželo všech devět českých poslanců za ODS. Podle Jana Zahradila pochybují o tom, že politická integrace Evropy, jejíž význam je v textu několikrát zdůrazněn, je jediným nástrojem a prostředkem k zabránění válečným konfliktům mezi národy. Například Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která rovněž patří do konzervativní frakce, přijetí dokumentu podpořila.

Železný: válku nevyvolali mimozemšťani

Kvůli "zkreslování historie a zbytečné ideologizaci" se zdržel i Vladimír Železný: "Válku nevyvolali nacisté, kteří by tu přistáli jako mimozemšťané, ale Německo, které si nacisty svobodně zvolilo. A také Německo jako stát kapitulovalo," uvedl.

Žádný problém s podporou rezoluce neměl Richard Falbr (ČSSD): "Bezezbytku splňuje potřebu připomínat to, co se stalo, a hledat východiska, aby se dějiny nemohly opakovat."

Anketa

Pokládáte nacistický režim a komunistický režim za rovnocenné?
Ano
61,5 %
Ne
38,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1006 čtenářů.

Reklama

Související články

Santiniho chrám ve Křtinách je Perlou Moravy

Je krásný, je unikátní, je monumentální. Je chrámem božím, poutním místem a také ojedinělou barokní stavbou. Od roku 2008 je výjimečný poutní chrám Národní...

Výběr článků

Načítám