Hlavní obsah

Komedie kolem značek na Starém Městě. Politik podává trestní oznámení na pražského primátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli značkám, které zakazují noční vjezd do části pražského Starého Města, se rozhořel spor mezi Prahou a městskou částí Praha 1. Zastupitel městské části Praha 1 Filip Lachman v pátek večer na Twitteru uvedl, že primátor Bohuslav Svoboda (ODS) žádnou pravomoc zneplatnit značky nemá. Zastupitel Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) podle něj podává na Svobodu trestní oznámení.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Přeškrtnutá dopravní zákazová značka na rohu Revoluční a Dlouhé ulice

Článek

„Zastupitelský klub Praha 1 Sobě a Zelení považuje jednání primátora Svobody ve věci „zneplatnění“ zákazových značek za nezákonné, proto Pavel Čižinský podává trestní oznámení a zároveň požádá silniční správní úřad, který původní opatření zavedl, o zjednání nápravy,“ uvedl na Facebooku Lachman.

Správním úřadem myslí Technickou správu komunikací (TSK), která ve čtvrtek značky instalovala a v pátek je zneplatnila přelepením oranžovou páskou.

Značky zakazují do oblastí vymezené ulicemi Pařížská, Dlouhá, Rybná, Břehová a Kozí ulici vjezd mezi 22. a 6. hodinou motorovým vozidlům s „výjimkou dopravní obsluhy“. Důvodem je zklidnění oblasti, po které volají rezidenti.

Primátor Svoboda uvedl, že má o správnosti opatření pochyby, chce ho přezkoumat a nechal ho „pozastavit“.

Už odpoledne TSK podle slov své mluvčí rozhodnutím nadřízeného orgánu, tedy magistrátu, značky zneplatnila. „Z pokynu nadřazeného silničního správního úřadu jsme zahájili zneplatnění značení po dobu přezkumu,“ řekla ČTK.

Deník N ale upozornil, že Magistrát hlavního města Prahy žádné takové rozhodnutí nevydal.

„Žádnou žádost o zneplatnění jsme na TSK neposlali. Jestli někdo něco zneplatnil, tak určitě ne na základě našeho papíru. A jestli někdo něco zneplatnil, tak na vlastní zodpovědnost,“ řekl Deníku N ředitel odboru pozemních komunikací a drah Aleš Krejča. O žádném rozhodnutí, které by umožňovalo značky přelepit, neví ani radnice Prahy 1. „Radnice Prahy 1 doposud neobdržela rozhodnutí o pozastavení. Zatím stále čekáme na vyjádření, proč jsou značky přelepené,“ řekl Deníku N radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO).

Noční zákaz vjezdu do Starého MěstaVideo: Novinky

Praha 1 o opatření jednala od června, vydala ho 20. září a vyvěsila ho na úřední desce a vyzvala Technickou správu komunikací, aby rozmístila do 30. listopadu dopravní značení. Stalo se tak ve čtvrtek. Pro většinu obyvatel Prahy to bylo překvapení, stejně jako pro politiky.

„Městská část hlavní město informovala v rámci zákonných požadavků, doufám tedy, že se věc na dlouho nepozdrží a naši občané se budou moci těšit ze zlepšení dodržování nočního klidu,“ uvedla starostka městské části Terezie Radoměřská.

Pražský primátor nechá zneplatnit značky se zákazem vjezdu do Starého Města

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám