Hlavní obsah

Pražský primátor nechá zneplatnit značky se zákazem vjezdu do Starého Města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) nechá zneplatnit dopravní značky, které od čtvrtečního večera zakazují vjezd automobilů do velké části Starého Města mezi 22. a 6. hodinou. Realizace a odůvodnění opatření jsou podle něj nereálné.

Noční zákaz vjezdu do Starého MěstaVideo: Novinky

 
Článek

O instalaci značek informoval ve čtvrtek radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO). Cílem je podle něj omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele.

Svoboda po pátečním sněmu starostů Prahy 1 až 57 poznamenal, že o věci nebyl informován a podle něj o něm nevěděla ani starostka první části Terezie Radoměřská (TOP 09).

Praha 1 zakázala noční vjezd do části Starého Města

Domácí

Primátor poznamenal, že není akceptovatelné, aby se takto zásadní rozhodnutí Pražané a zástupci metropole dozvídali z médií.

Na hluk si podle Ryvoly dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé ulice, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.

Vozy dopravní obsluhy, místních obyvatel či taxislužby do oblasti stále vjedou, ale každého budou moci zastavit strážníci a zkontrolovat, že má důvod na místě být.

Radní ve čtvrtek ČTK také řekl, že opatření radnice předem konzultovala s městskou policií, která je připravena zahájit kontroly. Souhlas podle něj získala radnice i od policistů.

„Budeme to řešit standardním způsobem, nechám ty zřízené značky zneplatnit a věc se předá dopravnímu odboru hlavního města,“ přiblížil Svoboda.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Přeškrtnutá dopravní zákazová značka na rohu Revoluční a Dlouhé ulice

Dokud nebude mít jeho stanovisko, nebude rozhodnutí platit. Kdy padne definitivní verdikt, si netroufá odhadovat. Zřejmě příští rok. „Nebude to věc k rychlému rozhodnutí,“ míní.

Šéf výboru pro dopravu magistrátu Martin Sedeke (ODS) uvedl, že první kroky byly učiněny v pátek ráno, kdy byl spis stažen ze silničně správního úřadu Prahy 1 a hlavní město zahájilo přezkum rozhodnutí. „Domnívám se, že došlo k porušení zákona,“ konstatoval.

Foto: Mapy.cz

Oblast nočního zákazu vjezdu na Praze 1

„Městská část informovala hlavní město v rámci zákonných požadavků, doufám tedy, že se věc na dlouho nepozdrží a naši občané se budou moci těšit ze zlepšení dodržování nočního klidu,“ reagovala na primátorova slova starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

V tiskové zprávě, kterou v pátek rozeslala Praha 1, stojí, že noční zákaz vjezdu platí podle dopravního značení, tedy pro všechna motorová vozidla vyjma vozidel dopravní obsluhy. Zahrnuje např. rezidenty nebo taxi. Rezidentem je každá osoba s trvalým pobytem v dané lokalitě.

Kontrola dodržování zákazu je podle ní v gesci policie. Projetí zákazem vjezdu je podle zákona spojeno se sankcemi: bloková pokuta činí až dva tisíce korun, pokuta ve správním řízení 1 500 až 2 500 korun.

Policie nicméně reaguje na poslední vývoj. „Před malou chvílí jsme obdrželi informaci od Technické správy komunikací, že začne zneplatňovat dopravní značky zákazu vjezdu do části Starého Města. Logicky tedy nebude možné kontroly ze strany strážníků stejně jako policistů provádět,“ reagovala v pátek odpoledne na dotaz Novinek a  Práva, jak budou postupovat strážníci, mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Radoměřská doplnila, že krok k ochraně nočního klidu byl projednáván od června tohoto roku, veřejná vyhláška byla vyvěšena na úřední desku 26. července a opatření obecné povahy bylo vydáno 20. září.

Tím byla Technická správa komunikací vyzvána k rozmístění dopravního značení, a to nejpozději do 30. listopadu.

Anketa

Vadí vám noční omezení vjezdu do části Prahy 1 ?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3289 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám