Hlavní obsah

Kocáb přiznal, že vláda 14 dní předem věděla o zavedení víz do Kanady

– Praha

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb připustil, že kabinet dopředu věděl o tom, že Kanada hodlá od 7. července zavést vízovou povinnost pro Čechy. Novinářům řekl, že týdenní odklad v zavedení vízového režimu si vykládal jako úspěch vyjednávání české a unijní diplomacie a domníval se, že víza možná zavedena vůbec nebudou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Článek

"Termín, který byl oznámen, nezafungoval. My jsme se na to (zavedení víz) připravovali. Měli jsme to za diplomatický úspěch pana (ministra zahraničí Jana) Kohouta," podotkl Kocáb. Dodal, že vláda nebyla o týdenním zpoždění informována, a proto pro ni bylo pondělní kanadské rozhodnutí víza zavést skutečně překvapením. Kanada k tomuto kroku přistoupila kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl z ČR, především Romů.

Kocáb také potvrdil informaci kanadské strany, že ministr pro migraci Jason Kenney už 29. června informoval zástupce české vlády o nezvratném rozhodnutí kanadské strany zavést vízový režim. Resort zahraničí přitom až dosud tvrdil, že se o vízech pro Čechy oficiálně dozvěděl až bezprostředně před samotným zavedením. [celá zpráva]

Možnost, že česká strana byla o kanadském rozhodnutí informována, naznačil ve středu v tiskovém prohlášení i šéf ČSSD Jiří Paroubek. V reakci na výroky představitelů ODS napsal, že jeho i předsedu ODS Mirka Topolánka premiér Jan Fischer o  záměru Kanady zavést víza i o zamýšlených krocích vlády informoval již před 14 dny.

Později v textové zprávě vysvětlil, že Fischer v té době zavedení vízového režimu nebral jako hotovou věc. "Zdědil ji po předchozí vládě a snažil se jí zabránit," podotkl.

Topolánek sám už v úterý prohlásil, že informaci o nezvratném kanadském rozhodnutí víza zavést získal před 14 dny.

Česká vláda se  rozhodla recipročně zavést víza pro kanadské diplomaty. Celou záležitost se navíc snaží řešit skrze EU. Švédské předsednictví Evropské unie se ve středu vyslovilo kladně k možnosti zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí EU. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám