Hlavní obsah

Koaliční smlouva s ČSSD by mohla být do konce týdne, uvedl Faltýnek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Špičky ANO se v úterý shodly na pokračování jednání s ČSSD o budoucí vládě, k podmínkám soc. dem. se však blíže nevyjádřily. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že do konce týdne by mohl být hotový návrh koaliční smlouvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Měli bychom do konce tohoto týdne doladit koaliční smlouvu, kde bychom zohlednili požadavky ČSSD,“ řekl Faltýnek po jednání celostátního výboru a předsednictva.

Co to znamená ohledně postoje ANO ke konkrétním požadavkům sociálních demokratů, zatím není zřejmé. Faltýnek jen řekl, že předsednictvo vzalo podmínky na vědomí a shodlo se na pokračování dalších vyjednávání.

Andrej Babiš před jednáním předsednictva a výboru ANO řekl, že s ČSSD už mají programové priority dojednané a nyní se řeší požadavky, které minulý týden ČSSD představila.

ANO však do koaliční smlouvy zatím odmítalo vtělit například podmínku, aby Babiš, který je v současnosti trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem, rezignoval v případě svého odsouzení, byť i nepravomocného, nebo aby v případě demise ministrů sociální demokracie odstoupil do týdne i zbytek vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva předseda ČSSD Jan Hamáček, statutární místopředseda soc. dem. Jiří Zimola a premiér v demisi Andrej Babiš

Zástupci ANO zatím nebyli vstřícní ani k dalšímu požadavku sociálních demokratů, aby byli z důležitých sněmovních funkcí odvoláni představitelé hnutí SPD Tomia Okamury. To dávali najevo místopředsedové ANO i při příchodu na úterní jednání.

Důvodem tlaku ČSSD, která si s SPD zakázala spolupráci na celostátní úrovni, jsou kontroverzní výroky činitelů okamurovců k holokaustu či ke spojeneckým závazkům České republiky. ČSSD si chce pojistit, že nebude případně přehlasovávána sněmovním spojenectvím ANO, SPD a KSČM.

Vicepremiér v demisi Richard Brabec po úterním jednání řekl, že s místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou doladí podrobnosti v programovém prohlášení. V pátek se pak potkají předsedové stran i s komunisty, kteří by měli vládu ANO a ČSSD tolerovat. Andrej Babiš by chtěl mít hotovou i koaliční smlouvu, kterou další týden předloží poslancům.

Definitivně by smlouvy a podmínky v nich měly být podle Faltýnka hotové do 11. května, sociální demokraté poté plánují uspořádat vnitrostranické referendum, ve kterém se ke spolupráci vyjádří všichni členové stany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám