Hlavní obsah

Koaliční smlouva bude hotová do 14 dnů, tvrdí Gajdůšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výsledná podoba koaliční smlouvy by mohla být hotová do dvou týdnů. V úterý to uvedla jedna z vyjednavaček ČSSD, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Návrh podle ní připravují odborníci sociální demokracie, aby jej do konce týdne předložili vyjednavačům. Ti jej následně předloží potenciálním koaličním partnerům z ANO a KDU-ČSL.

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková

Článek

"Ten horizont je zhruba 14 dní, kdy bychom se měli propracovat k textu koaliční dohody," uvedla Gajdůšková k představám své strany. "Toto je náš předpoklad, ale jak se říká 'šedivá teorie, zelený strom života'," připustila zároveň možné zdržení při dolaďování textu s budoucími koaličními partnery.

Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové je odhad ČSSD reálný. "Ano, to je reálný odhad," napsala Jourová v sms zprávě.

ANO a lidovci se vyjádří po víkendu

V těchto dnech na návrhu dohody pracuje tým uvnitř sociální demokracie. "Máme na to odborníky, odborníci předloží, my politicky připomínkujeme, respektive dostali politické zadání a musí zapracovat samozřejmě všechno to, co vyplynulo z těch společných jednání," uvedla také Gajdůšková, která předpokládá, že do konce týdne bude mít na stole první "nástřel".

Po víkendu pak mají návrh dohody dostat představitelé ANO a lidovců, aby se k němu vyjádřili. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek v úterý řekl, že bude prosazovat, aby konečná verze koaliční smlouvy byla poměrně jednoznačná. "Chceme, aby koaliční smlouva byla poměrně podrobná. Myslím, že to nebude úplně jednoduché. Zatím se jedná o procedurální stránce, programová se bude teprve řešit," uvedl Bělobrádek.

O tom, že dohoda bude mít dvě části – programovou a procedurální – hovořil v pondělí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Strany se podle něj dohodly, že programovou část zveřejní jako celek.

Reklama

Výběr článků

Načítám