Hlavní obsah

Koalici čeká vnitřní spor o TV poplatky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní koalici čekají ještě obtížná jednání o podobě zvýšení koncesionářských poplatků za televizi a rozhlas. Úterní hlasování totiž ukázalo, že nemůže spoléhat nejen na žádný hlas z opozičních řad, ale navíc nemá jistou ani podporu všech 101 vlastních členů.

Foto: Dana Lapáčková
Článek

Tři poslanci totiž zveřejnili pochybnosti o navrženém postupném zvyšování poplatků, které má být doprovázeno poklesem reklamy v ČT. Taťána Fischerová (US-DEU) považuje snížení reklamního času pod 0,8 procenta pro ČT za likvidační a také poplatek by ráda viděla maximálně stokorunový. Nesouhlasí ani s navrhovanou povinností všech domácností - bez ohledu zda vlastní televizor - platit poplatky a žádá, aby se z toho mohly vyvázat čestným prohlášením.

Také soc. dem. Josef Hojdar a Vladimír Laštůvka nejsou srozuměni s dosavadní dohodou, která by měla vést v roce 2010 k poplatkům za televizi minimálně 155 korun. Jak řekl Právu Laštůvka, dokud nebude mít v ruce ekonomické odůvodnění, jak televize s penězi hospodaří, nebude moci pro předlohu zvednout ruku.

Opozice je proti

ODS se zákon nijak nesnažila vylepšit a pokusila se ho rovnou smést ze stolu. Chyběly jí k tomu pouhé čtyři hlasy, když se k ní připojili všichni přítomní komunisté. Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová zdůvodnila odmítavý postoj ODS ke zvyšování poplatků tím, že vláda již dost snižuje životní úroveň občanů neustálým zdražováním. Domnívá se, že koalice nevyužila i jiné možnosti, jak zajistit peníze pro ČT, třeba zpřísněním výběru dosavadních poplatků.

Tomu by mohlo napomoci buď technické zařízení, které může odhalit neplatícího příjemce signálu, či povinnost prodejen, kde si lidé koupí televizor, nahlásit dalšího abonenta. Občanští demokraté se domnívají, že by se výběrčím poplatků mohl umožnit i vstup do veřejných databází.

Komunisté by raději přenesli financování veřejnoprávních médií z občanů na státní rozpočet. Jejich návrhu, aby se zákon vrátil do výborů, chyběly dva hlasy.

Co je ve hře

Hlasovat o celém zákonu se má příští týden. Ve hře je původní vládní návrh, který počítá se zvýšením poplatků na 95 Kč a zvýšením reklamy z jednoho na tři procenta. Další návrh, na němž se dohodla po ročním vyjednávání koalice, předpokládá postupné zvyšování poplatků a odbourání reklamy na nulu. S třetí verzí přišla Fischerová: poplatek 100 Kč a snížení reklamy na 0,8 procenta.

Pokud si koalice zajistí dostatečný počet svých poslanců, má největší šanci na schválení návrh, aby ještě letos televizní poplatky vzrostly na 100 Kč, za tři roky o 35 a od ledna 2010 o dalších 20 korun. Mezitím však bude platit doložka, která vládě umožní v případě tříprocentní inflace zvýšit poplatky i v průběhu uvedených let právě o tuto výši. Součástí návrhu je i postupné mizení reklamy a plošná povinnost všech domácností platit koncesionářský poplatek.

Související články

Výběr článků

Načítám