Hlavní obsah

Koalice v Karlových Varech se otřásá, dvě strany vypověděly smlouvu

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Trojkoalice Karlovarské občanské alternativy (KOA), ANO a Karlovaráků (KVC) v Karlových Varech má na kahánku. Hnutí ANO a KVC v pondělí vypověděly koaliční smlouvu KOA. Důvodem je setrvání exčlenky ANO Ivety Hejnové v městské radě.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovy Vary

Článek

„Zatím nedošlo k rozpadu koalice, pouze jsme vypověděli koaliční smlouvu. V následujících dnech budeme ve stejném složení vyjednávat o další spolupráci,“ řekl Právu náměstek primátora Čestmír Bruštík (ANO).

Důvodem sporu je setrvání bývalé členy ANO Ivety Hejnové na postu radní. „Paní Hejnová byla v lednu vyloučena z hnutí ANO za porušení morálního kodexu a za další věci. Na základě toho jsme jako klub zastupitelů ANO žádali odvolání paní Hejnové jako radní. K dohodě ale nedošlo,“ dodal Bruštík.

Jednat se bude ještě večer

Ze stejných důvodů v pondělí ráno předali primátorovi výpověď také Karlovaráci. Hnutí ANO na svém požadavku trvá. Všechny tři strany by měly o další spolupráci jednat ještě večer.

KOA v čele s primátorem Petrem Kulhánkem Hejnovou bránila a chtěla, aby bývalá členka ANO v radě zůstala jako nezařazená. Hejnová v minulosti kritizovala rozhodování uvnitř strany. Vnitrostranické spory vedly ke zrušení místní i oblastní organizace. Členové ANO v Karlových Varech tak spadají pod krajské vedení.

V loňských komunálních volbách KOA získala 21,3 procenta hlasů, výsledek jí zajistil devět mandátů. ANO s 15,4 procenta má šest mandátů a Karlovaráci s 11,9 procenta pět mandátů.

Pět křesel v zastupitelstvu drží ČSSD, tři mandáty připadly hnutí „O co jim jde?!“ a komunistům. Po dvou zastupitelích má ODS a Alternativa. V předchozím volebním období vládla KOA společně s TOP 09 a STAN. Jejich zástupci ale v loňských komunálních volbách neuspěli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám