Hlavní obsah

Koalice ukončila jednání o služebním zákonu, v létě má být schválen

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Představitelé koaliční rady na úterním jednání doladili poslední dva paragrafy návrhu zákona o státní službě tak, aby jej všechny tři strany koalice akceptovaly. Zákon nyní poputuje do ústavně-právního výboru Sněmovny, aby jej poslanci mohli do července schválit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Špičky vládní koalice ve Sněmovně.

Článek

„Služební zákon jsme dneska dorazili, máme tam shodu už ve všech paragrafech a jde to do procesu,“ oznámila novinářům po jednání koaliční rady ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Norma by měla být na konci května v ústavně-právním výboru a následně ve výboru pro veřejnou správu. „Počítáme zřejmě s mimořádnou Sněmovnou někdy přes léto,“ dodala.

Po sérii jednání zbývalo doladit detaily ohledně úřednických zkoušek. Jak uvedla Jourová, koaliční rada se shodla, že zkoušky budou absolvovat všichni ti potenciální úředníci, kteří strávili ve státní službě méně než tři roky.

V případě odborníků, kteří přijdou do státní správy ze soukromého sektoru, budou mít dva měsíce na to, aby si zkoušky dodělali. „Když přijde člověk z privátní sféry a v podstatě nebude mít úřednickou zkoušku a šéfoval by lidem, kteří ji mají – dali jsme tam lhůtu pro takového člověka do dvou měsíců, aby si tu zkoušku udělal,“ vysvětlila.

„Od pozice vedoucího oddělení bychom rádi státní správu nechali propustnou i pro osoby, které dosud nepracovaly ve státní správě,“ upřesnila Jourová. „Aby se nám ten systém neuzavřel a nedegeneroval,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám