Hlavní obsah

Koalice se shodla na prioritách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLODĚJE

Zlepšit poměry v soudnictví, shodnout se alespoň ve vládě na důchodové reformě a dovézt Českou republiku k referendu o evropské ústavní smlouvě, chce ve zbytku svého vládnutí dokázat trojbarevná vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU.

Foto: HZS Zlínského kraje

Nejvážnější nehodou byl požár soutěžního vozu.

Článek

"Fungování soudnictví je u nás v Čechách poměrně bolavé místo především z hlediska efektivity a rychlosti řízení u soudů," uvedl premiér Stanislav Gross (ČSSD).

Vláda by měla schválit odblokování moratória na jmenování nových soudců, důvodem je nedostatek soudců v některých regionech.

"Bez personálního posílení nejsme schopni se vyrovnat s obrovským návalem soudních případů, ke kterým došlo s rozvojem obchodních vztahů v první polovině 90. let," řekl ministr spravedlnosti Pavel Němec. Dodal, že stop stav nebyl fér pro soudní čekatele. Novela zákona počítá i s tím, že na místo soudců bude vždy pořádán konkurs. Nový soudce by měl být první čtyři roky hlídán a poté by byla znovu přezkoumána jeho způsobilost. Nyní je soudce jmenován doživotně po složení justičních zkoušek.

Reforma důchodů

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska se koaliční lídři dohodli na tom, že v příštím roce vytvoří koncept důchodové reformy. "Je to další strategický úkol, který bychom chtěli dotáhnout do konce alespoň z hlediska vlády," řekl o důchodové reformě premiér Gross.

Zároveň zapochyboval, zda se koalici podaří najít pro svůj návrh ve Sněmovně podporu. Na přelomu prvního a druhého čtvrtletí by chtěli mít podle premiéra jasno ve schopnosti nalézt či nenalézt politickou shodu.

Euroústava - referendum

Podle Grosse je v koalici naprostá shoda, že je životně důležité pro Českou republiku a pro české občany, aby se ratifikační proces euroústavy v ČR podařilo zvládnout důstojným způsobem. "Je v zájmu občanů České republiky aby ČR k evropské ústavní smlouvě přistoupila," uvedl Gross.

O způsobu jak a kdy by se ústava měla ratifikovat, by se měla domluvit hlavně vládní koalice.

Podle Grosse vláda preferuje cestu referenda stále platí závazek, že vládá předloží návrh ústavního zákona, který by umožnil konání referenda týkající se otázky evropské ústavy. "Jsme přesvědčeni, že pokud bude mít možnost veřejnost se k tomu vyjádřit, tak bude rozhodovat na základě faktů, které existují, tak že velká většina české veřejnosti podpoří přistoupení ČR k evropské ústavě," uvedl premiér. Dodal, že je přesvědčený, že přestože referendum skýtá veliký prostor pro demagogii, lidé rozpoznají, co je skutečným zájmem pro ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám