Hlavní obsah

Koalice se na eurokomisaři neshodla, Špidla trvá na Kužvartovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Eurokomisař stále rozděluje nejen politickou scénu, ale i samotnou koalici. Její lídři se totiž na úterním jednání nedohodli, kdo by měl ČR zastupovat v Evropské komisi. Premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla potvrdil, že soc. dem. trvá na nominaci bývalého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Lidovcům ani unionistům se ale nelíbí.

Foto: Petr Mráček

Pražský hrad - chrám sv. Víta

Článek

Pokud koaliční strany nezmění své postoje, rozhodne až hlasování ve vládě. Sociální demokraté v ní mají převahu. "Je pravděpodobné, že rozhodne vláda, a poměr sil ve vládě napovídá výsledek," řekl po jednání novinářům předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Oběma menším vládním stranám by sice vadilo, kdyby je sociálnědemokratičtí ministři nakonec přehlasovali, koaliční krizi kvůli komisaři ale vyvolávat nemíní. "Jsem docela spokojený, protože to není otázka, která by vyvolala krizi ve vládní koalici," prohlásil premiér Špidla.

Zopakoval, že Kužvart je "mimořádně kvalitní kandidát", vůči němuž podle něj nezazněla jediná věcná výhrada. Nejsilnější vládní strana podle něj nemá důvod svoji nominaci měnit. Původně se počítalo s tím, že kabinet o komisaři musí rozhodnout do konce ledna. "Není to jisté, ani to není nezbytné," uvedl Špidla. Čas na definitivní rozhodnutí je podle něj do konce března. Během ledna by nicméně česká politická reprezentace měla mít jasno, koho do Bruselu navrhne.

Špidla chce v komisi životní prostředí či místní rozvoj

Premiér uvedl, že ještě budou pokračovat jednání v rámci koalice, s opozicí i diplomatické konzultace na půdě Evropské unie. Naznačil, že s ODS a KSČM už nemíní diskutovat o jménu, ale spíše o jejich představách o práci a agendě českého zástupce v komisi. "Zájem České republiky je životní prostředí nebo regionální rozvoj," uvedl předseda vlády.

Lídr unionistů Petr Mareš dodal, že koaliční partneři dnes Špidlovi tlumočili své výhrady vůči Kužvartovi. "Doufám, že pan premiér o nich bude ještě přemýšlet," poznamenal. US-DEU vlastního favorita nenavrhla, ale dává přednost diplomatům typu Alexandra Vondry či Pavla Teličky.

Lidovci prosazují soudkyni Ivanu Janů. Úvahy o tom, že by jedním z kandidátů na eurokomisaře mohl být bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, dnes koaliční lídři vyloučili. "Nezazněla žádná nová jména," uvedl Kalousek.

Reklama

Související články

ČSSD navrhuje do Evropské komise Kužvarta

Kandidátem nejsilnější vládní strany na post evropského komisaře je exministr životního prostředí a současný sociálnědemokratický poslanec Miloš Kužvart....

Soc.dem. odmítla Kalouskovu kritiku Kužvarta

Prudce a s použitím neobvykle ostrých slov odmítli v pátek nejvyšší představitelé ČSSD kritiku předsedy koaličních lidovců Miroslava Kalouska v pátečním Právu...

Výběr článků

Načítám