Hlavní obsah

Koalice se dohodla na rozdělení resortů

Právo, Novinky, ČTK, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři koaličních stran se ve čtvrtek odpoledne dohodli na tom, která ministerstva připadnou které straně. US-DEU přišla o ministerstvo pro místní rozvoj, místo toho povede resorty obrany a spravedlnosti, zůstane jí informatika. Ministrem vnitra se po Stanislavu Grossovi stane současný šéf rozvědky František Bublan.

Foto: Pavel Čempěl

Výroční turistickou známku k 760. výročí Bohumína lze získat v radničním infocentru.

Článek

 Lidovcům zůstanou všechna ministerstva, která měli ve vládě premiéra Vladimíra Špidly, budou tak nadále řídit resorty životní prostředí, zahraniční politiky a dopravy. Podle jejich předsedy Miroslava Kalouska zůstanou na těchto postech i stejní ministři, tedy Libor Ambrozek, Cyril Svoboda a Milan Šimonovský, který by měl navíc nahradit Svobodu ve funkci místopředsedy vlády.

US-DEU dosadí na resorty spravedlnosti, obrany a informatiky Pavla Němce, Karla Kühnla a Vladimíra Mlynáře.

ČSSD ještě nemá u některých resortů jasno, kdo je povede. Několik jich je ale již jistých. Ministrem vnitra po Stanislavu Grossovi bude šéf civilní rozvědky František Bublan. Resort sociálních věcí a práce povede i nadále Zdeněk Škromach a ministrem kultury zůstává Pavel Dostál.

Jednalo se od středeční noci

Lídři stran začali o složení vlády jednat ve středu v noci. Gross původně chtěl, aby byl ministrem zahraničí současný evropský komisař Pavel Telička. Lidovci se ale vlivného resortu nechtěli vzdát. Kalousek Grossovi dokonce pohrozil, že pokud jim resort nezůstane, nebude se KDU-ČSL na sestavení vlády podílet. Gross nakonec ustoupil.

"Je to dohoda, za kterou se nemusíme stydět," uvedl po jednání premiér Stanislav Gross. Nepochybuje o tom, že ČSSD ji bude akceptovat.

"Můžeme s klidným svědomím předstoupit před naši stranu, splnili jsme obě dvě podmínky, se kterými jsme do jednání šli - obhájili jsme důstojnou pozici," uvedl předseda US-DEU Pavel Němec.

Pravděpodobné složení nové vlády
premiérStanislav Gross (ČSSD)
vicepremiérBohuslav Sobotka (ČSSD)
vicepremiérPavel Němec (US-DEU)
vicepremiér? zástupce KDU-ČSL
vnitroFrantrišek Bublan  (nestraník)
obranaKarel Künhl (US-DEU)
financeBohuslav Sobotka
zahraničíCyril Svoboda (KDU-ČSL)
místní rozvoj? (ČSSD)
školstvíPetra Buzková (ČSSD)
zdravotnictví? Jiří Paroubek (ČSSD)
kulturaPavel Dostál (ČSSD)
průmysl a obchod? (ČSSD)
spravedlnostPavel Němec (US-DEU)
práce a soc. věciZdeněk Škromach (ČSSD)
dopravaMilan Šimonovský (KDU-ČSL)
zemědělství? Jaroslav Palas (ČSSD)
informatikaVladimír Mlynář (US-DEU)
život. prostředíLibor Ambrozek (KDU-ČSL)

Gross překvapil Kühnlem

Premiér Stanislav Gross měl na nočním jednání zmínit jako potenciálního šéfa resortu obrany místopředsedu US-DEU Karla Kühnla. Jelikož je Kühnl u části sociálních demokratů dlouhodobě neoblíben, vyvolalo toto letmé oznámení reakci, kterou jeden z účastníků předsednictva pro Právo popsal slovy: "U toho Kühnla byl úžas tak veliký, že se nikdo ani nezmohl na odpor."

Anketa

Získala by vláda v tomto složení vaši důvěru při hlasování ve Sněmovně?
ano
15,6 %
ne
84,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1573 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám