Hlavní obsah

Koalice na nočním jednání změny v reformě nedohodla

Právo, Novinky, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé tří koaličních stran začali v pondělí před půlnocí jednat o změnách v reformě veřejných financí. Sešli se po jednání svých poslaneckých klubů. Jen předseda KDU-ČSL Jiří Čunek ze začátku chyběl. Spolu s místopředsedou Stanislavem Juránkem mluvil s poslancem Ludvíkem Hovorkou, který odmítal reformu podpořit. Schůzka skončila před druhou hodinou ráno bez valného výsledku.

Článek

Politici výsledky označili za uspokojivé, ale řekli, že budou pokračovat ještě dopoledne. Sejdou se poslanecké kluby stran a pak opět koalice. Výsledkem schůzky měla být dohoda na textu pozměňovacího návrhu, který koalice předloží při jednání Sněmovny. Schůze začíná odpoledne.

Koalice bude zřejmě jednat celý den. Podle premiéra Mirka Topolánka předloží pozměňovací návrh ve středu.

Hovorka po skončení schůzky s Čunkem a Juránkem řekl, že stále ještě existuje možnost, že reformu nepodpoří. Kolem půl jedné oba odešli na jednání koalice, kde si Hovorka vyslechl návrhy ostatních stran.

Poslanec požaduje, aby děti do 15 let neplatili u lékaře, výhrady má také k rychlému snižování firemních daní.

Koaliční jednání mělo původně začít v deset hodin večer, kvůli KDU-ČSL se odsunulo a nakonec stejně začalo bez účasti předsedy strany.

Snížit nebo vypustit

Poslanci ODS se v pondělí večer podle bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého shodli, že daně by měly klesat více, než navrhuje reforma, jejíž znění schválila vláda.

Právě s tím ale bude mít ODS problém u koaličních partnerů, kteří se na to netváří právě nadšeně. Tlustý řekl, že pokud ODS návrh neprosadí, bude usilovat o to, aby se změny daní do reformy vůbec nedostaly.

ODS prosazuje snížení daně z příjmů právnických osob na 19 procent, fyzické osoby by platily 12,5 procenta. Snížená sazba DPH by zůstala podle vládního návrhu zvýšená z pěti na devět procent.

Pokud se v koalici tuto změnu nepodaří prosadit, "pak východiskem je vypuštění daňové části reformy", uvedl Tlustý. Vše by platilo od roku 2009. V původním návrhu je sazba daně z příjmů fyzických osob 15 procent z tzv. superhrubé mzdy.

Pokud se koalice na nějakém řešení shodne, musí ho ještě v úterý dopoledne opět projednat poslanecké kluby všech tří stran.

Politici jednali celý den

Koaliční strany se sešly po čtrnácti dnech dovolené s tím, že během jednoho dne musí vyřešit, jak se postaví k reformě, na níž se sice vláda shodla, poslanci jednotlivých stran už ale tak jednotní nebyli. Pro jedny je příliš mírná, pro druhé příliš přísná.

Během dne se scházely poslanecké kluby, výkonné rady. Nejrychleji vše vyřešili zelení, kteří se už brzy odpoledne shodli, že je jim sympatická vládní podoba a podpoří změny, které ji nebudou nějak výrazně měnit.

ODS si dala načas, nejprve čekala na výkonnou radu, poslanci pak večer překvapivě dohodli požadavek na rychlejší snížení daní.

Postoje jednotlivých parlamentních stran k reformě financí
ODS: K nejostřejším kritikům původního návrhu patří poslanec a exministr financí Vlastimil Tlustý. Společně se sedmi poslanci založil platformu, jež mimo jiné požaduje koaliční dohodu o razantnějším snížení daní. V případě neúspěchu chce daňovou část z reformy vyjmout.
KDU-ČSL: Některým lidovcům nejvíc vadí poplatky ve zdravotnictví, zejména pro děti do 15 let. Poslanec Ludvík Hovorka chce navíc zrušit poplatky pro lidi do 18 let a zpochybňuje poplatky u lékaře obecně. Svůj hlas Hovorka nechce dát ani případnému razantnějšímu snížení daní. S tím nesouhlasí ani místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal, který by také uvítal vyjmutí daňové části z reformního balíku.
Strana zelených: Zelení nemají vůči návrhu výraznější výhrady, s verzí, kterou vláda přijala, souhlasí.
Opoziční ČSSD a KSČM reformní návrhy nepodpoří.
Vláda potřebuje získat ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně nadpoloviční podporu. Pomohou jí i hlasy dvou bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Změny v sazbách daní z příjmů navrhované koalicí

Daň z příjmů fyzických osob

Původní vládní návrh

Jediná sazba 15 % z tzv. superhrubé mzdy (tzn. ve skutečnosti 23,1 % kvůli zvýšenému daňovému základu)

Nynější návrh koalice

Od roku 2009 12,5% ze superhrubé mzdy (ve skutečnosti 18,5 procenta). V roce 2008 by měla zůstat sazba 15 procent ze superhrubé mzdy (ve skutečnosti 20,6 procenta)

Daň z příjmů právnických osob

Původní vládní návrh

Pokles sazby daně z 24 procent na: 22 % pro rok 2008, 20 % pro rok 2009, 19 % pro rok 2010

Nynější návrh koalice

Jednorázové snížení na 21 procent od roku 2008, v roce 2009 na 19 procent

Reklama

Výběr článků

Načítám