Hlavní obsah

Klientům zkrachovalého H-Systemu dal soud šanci na vyšší odškodné

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Senát Ústavního soudu (ÚS) v čele se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou v pondělí vyslyšel stížnosti tří lidí, kteří utopili své celoživotní úspory v kauze H-Systemu. Klienti chtěli po státu řádné odškodnění, neboť trestní kauza se vlekla přes třináct let, a nakonec byla zastavena amnestií bývalého prezidenta Václava Klause, přičemž odsouzen byl jen jeden z obžalovaných.

Ústavní soud dal klientům H-Systému šanci na vyšší odškodnéVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Když amnestie projednávání případu před trestními soudy zastavila, obrátili se poškození klienti na ministerstvo spravedlnosti se žádostí o náhradu nemajetkové újmy způsobené nesprávným úředním postupem státu. Ministerstvo jejich nárok uznalo, ale s ohledem na velký počet poškozených klientů rozhodlo, že lidé dostanou jako zadostiučinění pouze 2314 korun. S takovou almužnou se klienti nespokojili a obrátili na soud s tím, že požaduji 251 tisíc korun, což je částka vypočtená na základě pravidel Evropského soudu pro lidská práva. Soudy jim následně přiznaly částky od 12 do 15 tisíc korun.

Podle verdiktu ÚS musí věc nyní posoudit Nejvyšší soud (NS), který předtím dovolání odmítl, aniž by se jím zabýval, přestože bylo podle Šimáčkové perfektně odůvodněné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková

Amnestie nemá zhoršit postavení poškozených 

„Jestliže se dovolatel domnívá, že se odvolací soud odchýlil od konkrétního rozhodnutí NS či ÚS, a NS je naopak toho názoru, že dovolatelem citované rozhodnutí ve skutečnosti na daný případ nedopadá, nejde o vadu dovolání. Dovolatel totiž nemůže být sankcionován pouze za odlišný právní názor,“ vysvětlila Šimáčková.

NS se bude muset zabývat zejména rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého byla opakovaně věc rušena nadřízenými soudy, což je potřeba přičíst právě k tíži justice, nikoli poškozených.

„Potřeba opakovaně rušit rozhodnutí a vracet věc k novému projednání svědčí zpravidla o dysfunkci soudního systému. Poškození mají subjektivní právo na efektivní trestní řízení, přičemž účelem amnestie by nemělo být zhoršení jejich postavení,“ dodala Šimáčková.

Anketa

Mají podle vás poškození lidé v kauze H-System dostat čtvrtmiliónové odškodné namísto státem přiznaných pár tisíc?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
Celkem hlasovalo 1224 čtenářů.

Kauza H-Systém

1993 - Petr Smetka s několika společníky zakládá 1. českoamerickou realitní společnost a další firmy, pro něž později získal od Komerční banky úvěry přes 800 miliónů korun.

- Smetka spoluzakládá společnost H-Systém

1995 - Začala výstavba prvních domků ve Velkých Přílepech a Horoměřicích u Prahy.

1996 - Smetka použil bez vědomí klientů vybrané peníze na pokus o rozjezd třetího trhu s cennými papíry či vznik nové loterie.

1997 - H-Systém se dostal do finančních potíží

- Přes 600 poškozených klientů H-Systému založilo Stavební bytové družstvo Svatopluk. Zbylá část klientů firmy založila sdružení Maják a chtěla usilovat o finanční vyrovnání svých pohledávek.

1998 - Družstvo Svatopluk obnovilo výstavbu domů ve Velkých Přílepech a dalších lokalitách.

- Na majetek H-Systému byl uvalen konkurz.

1999 - Policie obvinila z podvodu Smetku a další tři osoby.

2000 - Vyšetřovatel Smetku obvinil navíc z poškozování věřitele.

- Začalo trestní stíhání představitelů SBD Svatopluk.

2001 - Některým bývalým členům vedení H-Systému přišly poštou dopisové bomby, vyžádaly si jedno zranění.

2002 - Začal proces u pražského městského soudu.

2003 - Smetka a čtyři další lidé, mezi nimi bývalí členové vedení pobočky KB Praha-centrum, byli obviněni z úvěrových podvodů za 800 miliónů korun.

2004 - Smetka byl odsouzen na 12 let, další dva obvinění dostali podmínky.

2013 - Soud po 14 letech na základě amnestie zastavil stíhání dalších tří obviněných.

2016 - Smetka byl po 12 letech propuštěn, tehdy mu zbývalo na pohledávkách zaplatit skoro 750 miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám