Hlavní obsah

Klausová je již na velvyslanectví v Bratislavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Choť bývalého prezidenta Václava Klause Livia Klausová od úterý působí na českém velvyslanectví v Bratislavě. Oficiálně se však funkce ujme 16. prosince, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Potvrdila to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Foto: Petr Horník, Právo

Livia Klausová

Článek

Podle Grohové je Klausová poctěna, že se ujímá vedení českého zastupitelského úřadu v Bratislavě.

"Během mé mise chci nejen navázat na vynikající práci svých předchůdců, ale současně svým dílem i přispět k tomu, aby mezi ČR a Slovenskem panovaly i nadále výjimečně dobré vztahy," uvedla Klausová podle ministerského tiskového oddělení.

Klaus manželku do Bratislavy nedoprovodí a bude i nadále bydlet v Praze. [celá zpráva]

Remek do Moskvy zamíří v lednu

Klausovou na Slovensko prosadil prezident Miloš Zeman. Spekulovalo se o tom, že to bylo za její podporu Zemanovi během jeho prezidentské kampaně. Vedle Klausové Zeman trval ještě na Vladimíru Remkovi jako novém velvyslanci v Rusku, ten by měl odcestovat zřejmě počátkem nového roku. Doposud působil jako europoslanec za KSČM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Remek přichází na vyhlášení výsledků volby prezidenta do štábu Miloše Zemana v Praze

Kvůli způsobu, jakým Zeman své velvyslanecké favority prosazoval, se nepohodl s bývalým šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Výměna velvyslanců byla kvůli tomu zablokována.

S příchodem úřednické vlády s ministrem zahraničí Janem Kohoutem spor skončil a Klausová i Remek měli cestu k velvyslaneckému postu volnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci kývli na velvyslankyni Klausovou

Manželka exprezidenta Livia Klausová získala souhlas hostitelské země stát se velvyslankyní České republiky na Slovensku. Získání agrémentu, který představuje...

Zeman podepsal Klausové pověřovací listinu

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal pověřovací listinu několika velvyslanců, mezi nimi i bývalé první dámy Livie Klausové. Informovala o tom mluvčí Hradu...

Výběr článků

Načítám