Hlavní obsah

Klaus zpečetil odvolání velvyslankyně v Kuvajtu

PRAHA/KUVAJT CITY

Prezident ČR Václav Klaus ve čtvrtek odvolal na návrh vlády velvyslankyni v Kuvajtu Janu Hybáškovou. Ta nedávno kritizovala stažení české polní nemocnice z Basry. Z Kuvajtu zřejmě odejde v únoru, zatím není jasné, zda i poté zůstane v české diplomacii.

Foto: Miroslav Huleš

Mistři z Plzně

Článek

Klaus avizoval odvolání vzpurné velvyslankyně již před několika dny. Souhlasil tak s postojem vlády, že Hybášková neměla právo veřejně kritizovat zahraniční politiku stávajícího kabinetu.

"V každé zemi světa, kdyby se stala stejná věc, tak by byl velvyslanec v té první minutě odvoláván," řekl mimo jiné koncem minulého týdne pro televizi Nova Klaus.

Teď rozhodne Svoboda

O osudu Jybáškové rozhodne její nadřízený, tj. ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Ten opakovaně její práci v Kuvajtu ocenil a uvedl, že "pro ni najde místo odpovídající jejím zkušenostem".

O tom, že Hybášková udělala chybu, je přesvědčen i velvyslanec v Iráku Martin Klepetko, který v telefonickém rozhovoru s redaktorem deníku Právo uvedl: "Pokud velvyslanec zasahuje do dění v zemi, kterou nemá na starosti, tak to chyba je."

Se svým osudem je Hybášková, která se ve věci vyslání polní nemocnice výrazně angažovala, smířena.

"Já rozumím tomu, že velvyslanci musí být loajální a já jsem pravděpodobně překročila hranici této loajality," uvedla. "Poměry kolem nemocnice mi ale nedovolovaly k těmto nepravostem mlčet, a to ani jako velvyslanci," řekla listu.

V Kuvajtu od loňska

Hybášková převzala úřad v Kuvajtu vloni. Letos na jaře patřila v souvislosti s válkou proti Iráku k nejčastěji citovaným státním činitelům.

"V poslední době ale dávala najevo zájem o předčasný odchod z tohoto postu. Jako by jí vadilo, že se již dostala mimo mediální výsluní," sdělil  deníku zdroj z Černínského paláce.

Údajně nesla také velmi těžce připomínky svých kolegů na ambasádě v Bagdádu, kteří ústředí upozorňovali, že již v létě byla znovuotevřena diplomatická mise v Iráku a působnost Hybáškové by tudíž neměla překračovat kuvajtsko-iráckou hranici.

Anketa

Myslíte si, že odvolání velvyslankyně je v tomto případě správné?
Ano
43,6 %
Ne
56,4 %
Celkem hlasovalo 732 čtenářů.

Kritika velvyslankyně

Vzdáváme se baasistickému a extrémistickému nepříteli, který na nás nikdy přímo nezaútočil, pohodlnosti armádního zdravotnictví, bezpečnostním obavám armády a nedostatku obecné politické vůle dovádět věci do konce ... Proto jedeme domů.

Jana Hybášková, MF Dnes 26. 11. 2003

Reklama

Související články

Nova: Klaus podepíše odvolání velvyslankyně

Působení velvyslankyně České republiky v Kuvajtu Jany Hybáškové je u konce. Prezident republiky Václav Klaus je totiž rozhodnut podpořit při jejím odvolání...

Výběr článků

Načítám