Hlavní obsah

Klaus vetem pohřbil sporný zákon o alimentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákon, který určoval, že stát má platit výživné místo rodiče, kterému soud tuto povinnost přiřkne, a on tak nečiní, platit nebude. Prezident Václav Klaus jej ve čtvrtek vetoval. Jeho názor by sice mohla Sněmovna 101 hlasem přebít, jenže musela by být v původním složení. V tom se ale už nesejde. Na konci června ji vystřídá dolní komora v novém složení.

Článek

Klaus uznal, že cíl zákona, tedy zlepšit ekonomickou situaci rodin, které nemohou počítat s výživným, i když jej soud vyměří, je sice dobrý, jenže hlavní problém zákon prý neřeší.

Tedy to, že momentálně lze výživné na rodiči, který jej dluží, jen obtížně vymáhat. "Přijatá právní úprava vede nesprávným směrem, protože snižuje odpovědnost rodičů za jejich závazky a přenáší je na společnost a na daňové poplatníky," zdůvodnil odmítnutí Klaus.

Podle Klause by zavedení podobné normy znamenalo rezignaci  na vytvoření standardního právního prostředí. Rodičům, kteří se rozhodnutím soudu neřídí, údajně říká, že k rodičovství nemusí přistupovat tak vážně, protože jejich odpovědnost za děti ponesou ostatní spoluobčané.

Zákon sice konstatoval, že stát by posléze dlužné výživné na neplatičích zpětně vymáhal, už sami tvůrci ale přiznávali, že to bude jen velmi těžké.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám