Hlavní obsah

Klaus prý ve Sněmovně hovořil jako předseda ODS

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus poprvé od svého zvolení zavítal do Sněmovny, kde pronesl krátký projev, v němž podrobil nepřímé kritice vládní koalici Vladimíra Špidly. Zmínil se o právě probíhající diskusi o rozpočtu, který má podle něj vůbec nejvyšší schodek, jaký kdy republika měla, a to včetně dob komunistického režimu.

Foto: Dana Ehlová

Vinice u Balatonu

Článek

Reformu veřejných financí pak označil za balíček úsporných opatření. Klaus se také zmínil o chystaném vstupu České republiky do Evropské unie a především o připravované euroústavě. Ta podle něj signalizuje zlomový přechod od současné podoby unie k modelu evropského státu. Vyzval proto strany i instituce, aby začaly o této otázce velmi přemýšlet, neboť jde o naši budoucnost. "Pokračování beze změny není možné," prohlásil Klaus v narážce na současnou politickou a ekonomickou situaci.

Prezident se okamžitě po svém krátkém vystoupení s poslanci rozloučil a Sněmovnu opustil. Jeho vystoupení tak pouze slovně doprovodil šéf komory Lubomír Zaorálek (ČSSD), který poděkoval za návštěvu a současně vyjádřil naději, že bude zahájena éra pravidelných kontaktů mezi Sněmovnou a Hradem.

ODS jásá, ostatní se topí v rozpacích

Zatímco straničtí kolegové Václava Klause byli jeho vystoupením ve Sněmovna nadšeni a viděli v něm příslib dobrých vztahů do budoucna, vládní koalice a také opoziční partner ODS - komunisté - přijali prezidentův projev s rozpaky. Zarazilo je především to, že Klaus ve své kritice hleděl jen na ostatní, ale nedokázal připustit i svůj díl odpovědnosti na situaci, v níž se nyní ČR nachází. A tak stínový ministr ODS Jan Zahradil Klause ocenil za to, že si "uvědomuje významné problémy, před kterými ČR stojí".

Na druhé straně šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik v projevu postrádal "více státnického nadhledu, ke kterému vždy sám vyzýval". Podle Kováčika ČSSD a vládní koalice nyní sklízejí plody toho, že nedokázaly prosadit svého kandidáta na Hrad. Předsedovi klubu ČSSD Petru Iblovi chyběla jasnější viza prezidenta do budoucna. Podle Ibla je pochopitelné, že prezident přišel především s kritikou, neboť pochází z řad opozice, přesto ale postrádal v jeho projevu snahu o nalezení nějakého objektivního východiska.

Sobotka se cítil podpořen

Uspokojením se netajil ministr financí Bohuslav Sobotka: "Pan prezident poukázal na vážnost situace našich veřejných rozpočtů, podpořil pokračování reforem. Já se domnívám, že pravděpodobně oslovil i poslance ODS v té souvislosti, že by stálo za to, aby ODS zaujala konstruktivnější přístup k řešení našich rozpočtových příjmů," řekl novinářům.

S tímto výkladem Klausova projevu nesouhlasil místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS). "Mám obavu, že pan ministr chápe tuto výzvu tak, jak on ji chápat chce," reagoval. Vzápětí připustil, že výzva byla adresována nejen vládě, "ale samozřejmě i do řad opozice. A jestli jste dobře poslouchali, byla to výzva k hlubší a skutečné reformě, nikoli k úsporným balíčkům," řekl Langer novinářům.

Mluvil prý jako předseda ODS

"Ten dnešní projev Václava Klause ukázal, že ODS stále hledá svého předsedu. Prezident totiž vstupoval do témat, o kterých se můžeme ptát, zda jsou opravdu jeho tématem. Jakoby se ukazovalo, že je tu prázdný prostor, do kterého prezident vstupuje, protože ho dosud nikdo nevyplnil," komentoval Klausovo vystoupení předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Obdobný pocit měl i šéf integračního výboru Sněmovny Pavel Svoboda (US-DEU), který prohlásil, že Klaus vystoupil "spíše jako prezident ODS než jako prezident ČR". Místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Kasal připomněl, že také Klaus a ODS nesou velký díl viny na současné situaci:

"ODS se podpisem opoziční smlouvy výrazně podílela na zhoršující se ekonomice naší země a těch trendech, které tato vláda za účasti křesťanských demokratů musí obracet k lepšímu. Byl bych rád, kdyby pan prezident přispěl také svým dílem ke zlepšení vnímání politiků občany a pokusil se o rehabilitaci politiky v očích lidí," prohlásil Kasal.

Reklama

Související články

Rozpočet prošel Sněmovnou do druhého čtení

Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok. Poslanci odsouhlasili celkové příjmy a výdaje státu včetně schodku 115...

Poslanci se v pátek utkají o zdravotnictví

Další spor se rozhořel mezi opozicí a vládními poslanci. Na tom, kdo může za problémy ve zdravotnictví a zda je tato oblast v krizi, se ve čtvrtek neshodli,...

Výběr článků

Načítám