Hlavní obsah

Klaus přijal Drobilovu demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila. Novinářům to řekl po přijetí u hlavy státu premiér Petr Nečas, který rezignaci na Hrad přinesl. Drobil rezignoval kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s odstupujícím ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem

Článek

"Předpokládám, že pan prezident se setká s panem ministrem v demisi Drobilem, o dalším obsazení tohoto resortu jsme spolu nejednali," uvedl Nečas ke schůzce na Hradě. Řekl, že se prezident o situaci ve vládě zajímal a že premiérovi sdělil i svůj názor na věc. Nečas ale odmítl tlumočit jeho slova.

Klaus přijal demisi zřejmě s těžkým srdcem, Drobil byl zjevně jeho nejoblíbenějším ministrem Nečasovy vlády. Podporu mu vyjádřil hned zkraje tím, že si jej pozval na Hrad jako prvního mezi ministry, později ho dokonce navštívil přímo v sídle resortu. Drobil je totiž nakloněn Klausovým skeptickým názorům k ochraně životního prostředí.

Po vypuknutí aféry se i nadále Drobil těšil z prezidentovy přízně. Klaus v nedělním pořadu na Primě řekl, že kauzu mohl někdo uměle vyrobit. [celá zpráva]

Vedle toho se z toho stává spíše Johnova kauza, uvedl Klaus s odkazem na to, že John doporučil šéfovi Státního fondu životního prostředí pořídit si audionahrávky.

Ty nasvědčují tomu, že Drobilův poradce chtěl po řediteli SFŽP Liboru Michálkovi, aby z fondu vyváděl stamilióny na podporu ODS a Drobilovu kariéru. Když pak Michálek ministra o nahrávkách informoval, Drobil mu doporučil, aby šel na policii, anebo je zničil, což podpořil i nabídkou postu ministerského náměstka. Drobil jakékoli pochybení popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám