Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon, který umožní vyplácet dávky i bez sKarty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé si budou moci dále nechat vyplácet podporu v nezaměstnanosti a pěstounské dávky, aniž by vlastnili sKartu. Novelu zákona, která to umožní, podepsal v sobotu prezident Václav Klaus. V neděli svůj podpis připojil premiér Petr Nečas (ODS), informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Podle původních zákonů se měly dávky od ledna vyplácet jen prostřednictvím sKaret. Ministerstvo práce ani původní zákony nepředpokládaly, že by nezaměstnaní a příjemci dávek ještě sKarty neměli. Do norem o zaměstnanosti a o sociálně-právní ochraně dětí se proto dostala přechodná ustanovení, že do vydání sKarty budou dávky vypláceny ještě "postaru". [celá zpráva]

Jde o novelu, kterou Sněmovna schvalovala minulý týden v legislativní nouzi, v pátek ji schválili i senátoři. Projekt sociálních karet zpochybňovala ve Sněmovně opozice a vyvolal debaty i v koalici.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) již dříve uvedla, že ministerstvo připraví v lednu rozsáhlejší změny zákonů a bude je konzultovat s Nečasem. Hodlá se prý vypořádat i připomínkami ochránců soukromí.

Reklama

Výběr článků

Načítám