Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon, který nechává trestní odpovědnost od 15 let

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident republiky Václav Klaus ve středu podepsal zákon, kterým se vrací trestní odpovědnost ze 14 na 15 let. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat. Návrh poslance ODS Radima Chytky požadující trestní odpovědnost po čtrnáctiletých dětech, nikdy nenabyl platnosti.

Foto: René Volfík , ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Návrh na vrácení trestní odpovědnosti zpět na 15 let podaly ve Sněmovně komunistické poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a Kateřina Konečná. Děti se podle ní mohly kvůli tomu stát obětí sexuálních trestních činů.

Rujbrová v únoru při projednávání zákona připomněla, že proti snížení hranice, jak ji navrhl Radim Chytka (ODS), bylo jak ministerstvo spravedlnosti, tak Legislativní rada vlády a Ústavně-právní výbor dolní komory.

Klaus se dočkal za podpis novely, která vrací trestní odpovědnost na 15 let, pochvaly od komunistů. „Jsem velmi ráda, že uvedl v život náš návrh novely zákona. Vítám to, že dal na názory odborníků a nenechal se odradit některými hlasy například ze strany, kterou dříve vedl, tedy z ODS,“ řekla Právu Bebarová-Rujbrová. 

Komunisté svým krokem předběhli tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který slíbil stejnou novelu předložit do konce května. 

Senátoři měli výhrady

Senátoři pak měli k návrhu řadu pozměňovacích návrhů, ty však nakonec neschválili. Některým senátorům vadilo, že se o změně nevedla širší debata. Senátorka Alena Palečková (ODS) například uvedla, že návrh není legislativně povedený.

Návrh se celkově senátorům z ODS příliš nezamlouval. Vzhledem k nízké účasti při hlasování se nenašlo 27 hlasů potřebných ke schválení, ale zároveň se nepodařilo schválit ani žádný z pozměňovacích návrhů. Pro schválení zákona se vyslovili lidovci, komunisté, většina sociálních demokratů a také senátoři z Klubu otevřené demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám