Hlavní obsah

Klaus ocenil Sobotkovu koordinační roli ve vládě

Novinky, luk, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) je novým vicepremiérem. Bude mít na starost koordinaci další fáze reformy veřejných financí. Do funkce jej ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus.

Foto: Alena Jandlová
Článek

"Strávili jsme půlhodinu debatou o tom, co se pod touto rolí místopředsedy vlády skrývá. Myslím, že já této myšlence rozumím. Považuji ji za užitečnou," řekl novinářům Klaus a dodal: "Jistá koordinace a hledání včasných podobných názorů jisté skupiny ministerstev ve vládě, které mají v něčem obdobnou logiku, patří do veřejného sektoru, to považuji za rozumný krok."

Klaus před dvěma týdny v projevu před poslanci označil reformu za pouhý balíček opatření a vyslovil obavu, že skutečnou reformu už veřejnost nebude chtít unést, což je velkou nevýhodou. Ve čtvrtek se před novináři kritických slov zdržel.

Při jmenování Sobotky byl přítomen i premiér Vladimír Špidla. Sobotkovo povýšení považuje za důkaz, že se bude pokračovat v reformách. "Jsou potřeba a budou vyžadovat ještě velké úsilí a velký talent," poznamenal Špidla. Sobotka dodal: "Jsem velmi rád, že vnímáme podobně úkol, který stojí přede mnou a to je koordinace a pokračování reformy veřejných rozpočtů zejména v oblasti strukturálních reforem." Ty se budou týkat penzijního systému či zdravotní péče.

Sobotka si polepší o 18 600 Kč

Díky nové funkci bude Sobotka měsíčně pobírat plat ve výši 106 900 korun, což je o 18 600 víc, než dostával jako ministr. Dvaatřicetiletý Sobotka nedávno zaznamenal úspěch i v osobním životě. Minulý pátek jeho žena Olga porodila ve vyškovské nemocnici chlapce Davida.

Ministr financí doplní trojici vicepremiérů Stanislava Grosse (ČSSD), Cyrila Svobody (KDU-ČSL) a Petra Mareše (US-DEU). Vicepremiérský post se uvolnil po exministru spravedlnosti Pavlu Rychetském, který přešel do Ústavního soudu, jehož je nyní předsedou.

Výběr článků

Načítám