Hlavní obsah

Klaus na Žofíně: Jsme ve slepé uličce

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Optimismus je základní životní princip, ale pokud jde o vývoj situace v Evropské unii, optimistou být nemůžu. Evropa v současné podobě je ve slepé uličce. Prohlásil to v úterý bývalý český prezident Václav Klaus. Ten byl posledním řečníkem na tradičních Dnech USA a Evropské unie, které proběhly na pražském Žofíně a jejichž hlavním mediálním partnerem byl deník Právo. Pořádala je společnost Teleaxis Petera Kovarčíka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus na žofínské konferenci Dny USA a EU

Článek

„Obecně platí, že optimismus je povinností, ale před námi žádnou dobrou budoucnost nevidím,“ řekl Václav Klaus.

„Ano, posunujeme se ke Spojeným státům, ale mám pochybnosti, zda ve správném kursu. Současná Amerika se k nám chce přibližovat v osvojování sociálního státu, Evropa naopak ve sjednocování a federalizaci,“ prohlásil bývalý prezident před plným žofínským sálem.

Na bývalého prezidenta pršely otázky z řad studentů týkající se toho, zda zpochybňování evropské integrace nemůže vyřadit Česko na geopolitický okraj kontinentu.

„Odmítám tuto rétoriku. Národní státy nepovažujeme za defekt, ale výhodu stanovenou historií,“ dodal.

Axelrod o svobodě

Ještě před Klausem promluvil na konferenci bývalý poradce amerických prezidentů David Axelrod. Ten se zabýval otázkou osobních svobod občanů v situaci, kdy  vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy narušila aféra kolem sledovacích aktivit americké výzvědné služby NSA v Evropě, na které upozornil bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý poradce amerických prezidentů David Axelrod

Vyšlo najevo, že NSA sledovala internetovou a telefonickou komunikaci nejen miliónů Evropanů, ale i státníků, údajně i německé kancléřky Angely Merkelové.

Axelrod řekl, že otázka elektronického sledování je pro něj velmi citlivá, neboť jeho otec sám uprchl ve 20. letech minulého století z Evropy před pogromy.

„Musíme vyvážit dilema, kdy je cennější osobní svoboda bez sledování a kdy bohužel díky ní zajištění bezpečnosti obyvatel,“ řekl.

Reklama

Související články

Na Žofíně začaly Dny USA-EU

Na pražském Žofíně začaly v pondělí tradiční dny USA a Evropské unie, na které přijela opět velká jména a jejichž hlavním mediálním partnerem je deník Právo....

Výběr článků

Načítám