Hlavní obsah

Klaus dostal Johnovu demisi. "Že to trvalo tak dlouho," řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus v pátek přijal rezignaci předsedy VV Radka Johna na post vicepremiéra. Novinářům to po schůzce s Klausem řekl premiér Petr Nečas. Odchod šéfa VV z kabinetu, který John oznámil před více než týdnem, je tak definitivně potvrzen.

Foto: Petr Horník, Právo

Politici a jejich stíny: premiér Petr Nečas (ODS) předává prezidentu Václav Klausovi demisi vicepremiéra Radka Johna (VV).

Článek

Johnův odchod z vlády pro hlavu státu není překvapením, předseda VV jej o úmyslu kabinet opustit informoval na setkání už před více než týdnem.

"Spíše je překvapením, že to trvalo tak dlouho," poznamenal Klaus. S Johnem se sešel už 11. května, tedy v den, kdy předseda nejmenší vládní strany své rozhodnutí odejít oznámil nejprve novinářům a pak i předsedovi vlády. Po schůzce tehdy Klaus varoval, že koaliční vláda je "nyní křehké sdružení, a vypadne-li z ní jakýkoliv kamínek, je to zneklidňující".

Hlavním důvodem odstoupení z vlády byla podle Johna skutečnost, že mu premiér zasahoval do sestavení týmu poté, co byl jmenován vicepremiérem pro boj s korupcí, když před tím opustil křeslo ministra vnitra.

John dokonce naznačil, že by kabinet kvůli sporům v koalici mohli opustit všichni zástupci VV. Zastoupení nejmenší koaliční strany ve vládě bude však ještě předmětem jednání stranických špiček ve formátu K9.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám