Hlavní obsah

Klapka u protipovodňové vany v Ústí nad Labem už funguje, zprovoznil ji potápěč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic se ve čtvrtek podařilo zprovoznit klapku u protipovodňové vany v Ústí nad Labem, kterou ráno opět zaplavila voda z Labe. Stejně jako při první povodňové vlně mezi svátky tak i dnes doprava v krajském městě kolabovala. Hasiči nyní vodu z laguny odčerpávají.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Klapku zprovoznil v zatopené šachtě potápěč.

Článek

„Nefunkčnost klapky způsobily sedimenty, ale například i hadr, jež mechanismus zacpaly,“ řekl novinářům mluvčí ŘSD Jan Rýdl, podle kterého by vozovka měla být opět zprovozněna odpoledne.

Klapka je podle něj důležitá pro funkčnost protipovodňové vany, jejímž účelem je umožnit průjezd frekventovanou silnicí pod mostem Dr. Edvarda Beneše i při zvýšení hladiny řeky.

„Klapka, která má zajistit zamezení průniku vody ze zvýšeného Labe do povodňové vany, přestala fungovat a voda se sem bohužel dostala,“ popsal Rýdl.

V Českém Krumlově jsou unavení. Povodně hrozí už od Vánoc

Domácí

Zodpovědný pracovník dostal padáka

Za nefunkčnost klapky a tím uzavření hlavního tahu na Děčín se Rýdl omluvil. Podle něj se nečistoty do klapky a potrubí dostaly pravděpodobně při poslední povodňové vlně v období Vánoc.

„Vina je na Ředitelství silnic a dálnic. My jsme správci komunikace i infrastruktury,“ řekl Rýdl a doplnil, že podle všeho byla zanedbána kontrola a údržba mechanismu.

„Člověk zodpovědný za toto technické řešení už není zaměstnancem Ředitelství silnic a dálnic,“ doplnil mluvčí.

Klapku zprovoznil v zatopené šachtě potápěč, když uvolnil nečistoty ze zařízení. ŘSD na jaře klapku vymění.

„Dnešní oprava mechanismu byla v nejrychlejším možném termínu. Museli jsme připravit projekty, zajistit specializovanou firmu i všechny techniky, kteří mechanismus znají,“ uvedl.

Hladina Labe stále stoupá

Hladina Labe znovu stoupla v noci na čtvrtek. „O půlnoci jsme dostali informaci od městské policie o stoupající hladině řeky a bylo nutné zúžit průjezd Přístavní ulicí ze čtyř do dvou pruhů,“ řekla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Dopoledne byla silnice uzavřena zcela, v kolonách stáli ráno řidiči i více než hodinu, později se kolony zkracovaly.

V Ústí nad Labem se připravují na třetí povodňový stupeň. Hladina by však neměla přesáhnout 680 centimetrů, a tak podle mluvčí ústeckého magistrátu Romany Macové nebude zřejmě nutné stavět protipovodňovou stěnu.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Zatopená protipovodňová vana v Ústí nad Labem.

FOTO: Hladina Labe opět stoupá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám