Hlavní obsah

Klacek

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, čím teď osud obdařil nastupující ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, je vlastně nespravedlnost. Aby najednou pykala za to, že jak ona, tak její syn se dovedou v životě otáčet, že jsou pracovití a úspěšní. Ze sta příhodných oborů musel si Jiří Emmer vybrat zrovna ten farmaceutický a být tam významným manažerem, zrovna když maminka usedne do vlády. Střet zájmů jako vystřižený.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Jako by třeba sestra ministra zahraničí šéfovala jednu z ambasád, kam se z centra rozdělují na rekonstrukci velké peníze. Jako by se bratr ministra zemědělství ucházel o státní dotace na pěstování pšenice. Jako by babička ministra obrany řídila fabriku na padáky a přihlásila svůj model do konkursu... Přitom příbuzensko-profesní střety už daleko menšího kalibru dovedou přinutit členy vlád v civilizovaných zemích, aby bryskně opouštěli svá křesla.

Miladu Emmerovou ta střetová nepříjemnost dostihla v choulostivém čase - v den, kdy ji prezident oficiálně jmenoval do funkce. V tom vidím ten největší problém: že se veřejnost věc dověděla až v tento den, a nikoliv od samotné ministryně.

Nedělá mi přitom potíž uvěřit jejímu slibu, že nebude firmu, kde pracuje její syn, nikdy zvýhodňovat. Klidně bych vzal jed na to, že v téhle choulostivé osobní situaci se bude při vydávání vyhlášek skutečně přímo puntičkářsky řídit pouze doporučeními expertů, a nijak jinak a nikdy jinak. Je dokonce pravděpodobné, že firma Zentiva, v níž Jiří Emmer působí, se proti své vůli teď kvůli všemu dostane pod mimořádný drobnohled, až jí to bude nepříjemné.

Jenže na druhou stranu je legitimní i obava ostatních farmaceutických firem, že čísi rodinný příslušník působící u konkurence by mohl být významně zvýhodněn takříkajíc už z podstaty své existence: odběratelé léků budou vědět, že zrovna v této a ne jiné firmě pracuje syn šéfky resortu. Ovlivní to jejich výběr dodavatele, či neovlivní? A při rodinné večeři může třeba bezděčně padnout informace koncepčního charakteru, cosi o chystané lékové politice ministerstva, něco, o čem konkurenti zatím vědět nebudou...

Paní Emmerovou z ničeho nečestného skutečně nepodezřívám. Přesto se divím, že o téhle situaci a možných důsledcích neinformovala předem premiéra a vedení své politické strany. Ti všichni měli právo tohle riziko znát. A také veřejnost - aspoň v okamžiku oficiální nominace nové ministryně. Soudím, že to bude jeden z klacků, kterými v nejméně vhodný čas začnou političtí soupeři mydlit sociální demokracii po hlavě.

PRÁVO 5. srpna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám